Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. desember 2000 kl 19.35 Ut i naturen: Væropplevelser 2000

Ut i naturen: Væropplevelser 2000 (ttv)


NRK1 2. juledag tirsdag 26. desember kl 19.35
Ut i naturen: Væropplevelser 2000

Årets væropplevelser

Også i år har det vært mye vær å snakke om. Reportere og fotografer i hele NRK-nettverket har vært ute og laget værreportasjer fra årsskiftet og fram til nå. Noe er bare vist i de forskjellige distriktssendingene, andre innslag har vi sett i \"Norge i dag\" eller Dagsrevyen. Dette har \"Ut i naturen\"-sjefen Harald Reitan samlet og satt sammen til en kavalkade over norsk vær 2000.

Værinteressen har sannelig nådd Østlandet med full tynge dette året. Tradisjonelt har nok værpraten hatt enda bedre fotfeste i andre deler av landet, der det er normalt med store variasjoner, og der værets innvirkning på folks hverdag er større. Men det to måneder lange regnværet over Sør-og Østlandet denne høsten har ikke gått ubemerket hen.

Oslo fikk en ny severdighet - skoleklasser, barnehager og voksne i store flokker samlet seg langs breddene av den vanligvis så grå og lavmælte Akerselva, for å se den storme forbi med 44 kubikkmeter vann i sekundet. Regnet førte til jordras, stengte veier og jernbanestrekninger, flom i både større og mindre vassdrag, og flere titalls mennesker måtte evakueres fra hjemmene sine.

Snøvinteren
Men vi har vel ikke glemt snøvinteren i Finnmark, og til dels også i Troms? Hammerfest forsvant nesten i fonnene, og folk ble evakuert i hopetall både der og i flere distrikt i de to nordligste fylkene. Vi husker at menneskeliv gikk tapt da taket på samfunnshuset i Bardufoss raste sammen.

Været kan ha både tragisk og komisk tone. Når postmannen i Henning i Nord-Trøndelag ikke kommer seg bort til kassa fordi det er så glatt, tenker vi ikke så mye på utslipp av klimagasser og muligheten for at det ekstreme været kan være menneskets skyld.

Midt i juni ble folk sittende i bilene sine på Valdresflya i et forrykende snøvær. I mai ble det målt 30 graders varme på Kongsberg, og i Tafjord var det 25 plussgrader i oktober - begge høyest på om lag hundre år

Lyn og tropevarme
Natt til første juli ble det registrert 4800 lyn over Hallingdal før været gikk videre østover til over midtre deler av Sverige og Finland. Litt lenger ut i juli opplevde finnmarkingene tropevarme - det vil si at temperaturen ikke var under 20 grader om natta heller.

Klimaforskere blir ikke enige om store variasjoner i været er menneskeskapt, eller om det bare er naturlige svingninger vi snakker om.

Vi fortsetter i alle fall å stikke hodene våre sammen og snakke om været. 2. juledag blir vi påmint hva naturen bød oss på godt og vondt i 2000.

NRK1 tirsdag kl 19.35


Egenproduksjon fra Naturredaksjonen
Presentert av Harald Reitan
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilde (to motiver)
Ut i naturen- sjef Harald Reitan presenterer en kavalkade over været i Norge i 2000. (Foto: Erik Norrud)