Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 16. juni 1999 kl 19.35 Helse-Refleks

Helse Refleks

NRK1 onsdag 16. juni kl 19.35
Helse- Refleks

Genforskning med etisk dilemma

Helse-Refleks har besøkt en familie med tre barn som kanskje har en arvelig disposisjon for å bli blinde i ung alder. Forskere oppsøkte familien med ønske om å drive genforskning på dem. Men vil familien vite resultatene?
Familien sa ja til å bli med på genforskningen og deres bidrag besto i å gi fra seg informasjon og blodprøver.
Etter et par år kom forskerne tilbake. De hadde kartlagt familien og har nå full oversikt over hvem som har fått det arvelige genet som fører til blindhet. Nå spør de familien: Vil dere vite det?
Flere av barna er små. Vil foreldrene vite hvem av dem som skal bli blinde om 20 år allerede nå?
Familien har ikke bestemt seg enda.

Dilemma
Foreløpig har dette dilemmaet bare oppstått for et fåtall som tilfeldigvis er blitt forsket på eller som vet om en arvelig sykdom i slekten. Men om ti år kan de kanskje påvise tusenvis av sykdommer og tilstander som man kommer til å få - eller kanskje kommer til å få i fremtiden.
Da kan genanalyser bli et spørsmål for de fleste av oss. Men vil vi ha svarene?

Hummer og kanari
Det blir litt hummer og kanari ellers i kveldens sending. Rettere sagt fuglelopper! Det er nemlig toppår for fuglelopper i år, som er små dyr som overføres til mennesker fra katter og hunder. De gir voksne og barn et slags lite stikk eller bitt. Kanskje har du fått det allerede? Det minner om myggstikk men klør enda mer. Råd mot fuglelopper får vi i legespalten.
Permanent sminke er et nytt fenomen her i landet. Det er sminke som tatoveres på ansiktet. Eyeliner, lebestift og øyenbryn er blant tilbudene. Hvor vondt er det? Når går det vekk? Vi følger en kvinne som får permanent sminke.

NRK1 onsdag kl. 19.35

Egenprudusert fra NRKFakta
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Elisabet Grøndahl