Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. november 2004 kl 23.15 Utsyn: Bhopal - den juridiske katastrofen

Giftig ettermæle – Bhopal

Om natten 2. desember 1984 spredte en dødelig giftgass seg fra det amerikanske selskapet Union Carbides fabrikk i den indiske delstatshovedstaden Bhopal. Dagen etter lå et sted mellom 16 000 og 30 000 døde mennesker igjen. Ennå har ikke rettssaken mot det amerikanske selskapet funnet sted.

20 år er gått siden den største industriulykken i moderne historie skjedde i delstaten Madhya Pradesh i det midtre India. En dødelig sky av giftgass slapp ut av Union Carbides fabrikk for plantevernmidler i Bhopal, en by med over en million mennesker.

I hjertet av byen
Fabrikkområdet til Union Carbide brer seg ut over de sentrale delene av den gamle indiske byen. I tillegg til de døde ble flere hundretusen personer forgiftet. Anslagsvis en halv million mennesker fikk alvorlige skader.

Ettermælet
Hva som veier tyngst nå 20 år senere – selve ulykken eller ulykkens ettermæle – er ikke godt å si. Til dags dato har nemlig ikke rettferdighet skjedd fyllest. Ingen rettssak har vært ført mot det amerikanske kompaniet eller mot indiske myndigheter etter ulykken. Ingen dom har vært felt. Og ingen erstatninger er hittil utbetalt.

Sak nr. 99 CIV
I rettsapparatet bærer giftgassulykken i Bhopal navnet Case Nr 99 CIV. Denne saken er også historien om en kollisjon mellom to kulturer – big business mot byråkratisk juss. Et motsetningsforhold som også utforskes i den franske dokumentaren i Utsyn.

Fransk dokumentar (2004)
Originaltittel: Bhopal – Litigating Disaster / Bhopal, Le Proces qui n'a pas eu Lieu
Produsert av: Arte / Point du Jour
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64,
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57