Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 28. mars 2002 kl 19.30 Migrapolis: Brevvennen i Schangzhou

Brevvennen i Shangzhou

 Det ble et rørende møte mellom brevvennene Evald Hvidsteen og Hung Tsai, som ikke hadde hatt kontakt med hverandre på 50 år (Foto: NRK)
Det ble et rørende møte mellom brevvennene Evald Hvidsteen og Hung Tsai, som ikke hadde hatt kontakt med hverandre på 50 år (Foto: NRK)
Vi blir med Evald Hvidsteen og datteren Veslemøy på en reise inn i det ukjente Kina. Evald Hvidsteen leter etter en brevvenn han ikke har hørt fra på 50 år. Det er Veslemøy Hvidsteen som forteller historien om denne helt spesielle påsketuren.

Etter døgn i buss fra by til by i Kinas innland og mange mottakelser i menigheter som fortsatt er aktive, fant de ved en tilfeldighet brevvennen Hung Tsai. Han flyktet fra Shangzhou, byen sin, og bosatte seg i en annen, større by mange mil unna.

I denne byen gikk det rykter i kirkene om besøk fra Vesten. Hung Tsai satte seg på en buss med datteren, og reiste fem timer over fjellet for kanskje å treffe Evald Hvidsteen i hjembyen sin. Det ble et rørende, første møte mellom en 70-åring og en 83 år gammel mann. Etter reisen har brevene igjen begynt å komme.

- Far har alltid hatt et bilde av en ung kineser hjemme, forteller Veslemøy. - Han snakket ikke mye om ham, men har fortalt at det var en brevvenn fra ungdomstiden som han mistet kontakten med.

Sønn av en misjonær
Som sønn av en misjonær vokste Evald Hvidsteen opp hos slektninger, noe som var vanlig blant norske misjonærbarn. Det var umulig for Evald å besøke faren i Kina, han fikk aldri visum til innlandet, men fikk tillatelse til å bo og gå på internatskole i Shanghai. Da valgte foreldrene å la Evald bli hjemme i Norge.

Senere, etter at kommunistene kom til makten, har store deler av Kina vært lukket. Evald har aldri kunnet reise inn og se hvor faren bodde og arbeidet. Men så kom en helt spesiell invitasjon. En gruppe etterkommere av misjonærene ble invitert av de kinesiske myndighetene til å reise inn på ”feltet”. Fra USA og Norge møttes de i Hong Kong for å reise sammen inn hvor de norske misjonærene bodde.

Vendepunktet
I denne forbindels hadde Evald et stort håp om å finne ut hva som hadde skjedd med brevvennen Hung Tsai. Han var postbud og en av de få som kunne engelsk på misjonsstasjonen. Da kommunistene kom til makten, måtte misjonærene flykte fra landet. Hung Tsai måtte også flykte, og Evald Hvidsteen hørte aldri mer fra ham – før etter 50 år.

- For far var dette et vendepunkt, forteller datteren Veslemøy. Savn, bitterhet og spørsmål ble lettere å leve med etter dette møtet på høyslettene midt i hjertet av Kina.

Dokumentar laget av Migrapolis-redaksjonen
Programansvarlig: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Det ble et rørende møte mellom brevvennene Evald Hvidsteen og Hung Tsai, som ikke hadde hatt kontakt med hverandre på 50 år (Foto: NRK)
2 Evald Hvidsteen møtte datteren og barnebarnet til brevvennen Hung Tsai i Kina (Foto: NRK)
3 Evald Hvidsteen måtte inn i de lukkede områdene i Kina for å finne sin brevvenn. (Foto: NRK)