Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. oktober 2005 kl 22.30 Safari

Etikk, drap og provokasjon

Programleder Marte Spurkland i samtale med Tor Erling Staff. (Foto: Helge Semb, NRK)
Programleder Marte Spurkland i samtale med Tor Erling Staff. (Foto: Helge Semb, NRK)
I forbindelse med Sogn og Fjordane teaters oppsetning om reaksjonene på drapet på indisk-adopterte Arve Beheim Karlsen, møter vi advokat Tor Erling Staff. Han var den ene tiltaltes forsvarer. Nå forsvarer han også det omstridte teaterstykket. Kveldens program handler også om å skrive bok om drap i sin egen familie, provoserende kunst og Dario Fo.

Arve Beheim Karlsen (17) døde i Sogndalselva natt til lørdag 24. april 1999, etter at to jevnaldrende gutter hadde forfulgt ham fra Sogndal skysstasjon. De to ropte rasistiske drapstrusler. Før forfølgelsen hadde det vært en voldsepisode. I 2001 fastslo lagmannsretten at alle overgrepene de to sto tiltalt for, var rasistisk motivert. De ble likevel ikke dømt etter rasismeparagrafen.

Nå setter Sogn og Fjordane teater opp forestillingen "Saman skal vi leve" basert på folks meninger rundt den grusomme hendelsen. Hva har hendelsen gjort med moralen vår? spør teaterinstruktør Aslak Moe som baserer forestillingen på 60 intervju.

Mord i familien
Grafisk designer Helena Henschen har brukt fire år på å sette sammen debutromanen "I skyggen av en forbrytelse" om en sann mordhistorie fra hennes egen familie. Det var en kriminalsak fra 1932 som ble omtalt som millenniets sosietetsskandale i Sverige. Hennes onkel drepte først sin far og to hushjelper før han tok konas og sitt eget liv.

Familien har levd i skyggen av dette, men har aldri villet snakke om det. Det var Henschens mor, som den gang var 15 år gammel, som fant sin far og de to tjenerne. Helena Henschen selv ble første gang kjent med "mordhistorien" fra sin egn familie gjennom en teaterforestilling i ungdomsåra, mens moren nektet å snakke om den.

Provoserende kunst
Professor i kunstteori Åsmund Torkildsen forteller hva slags kunst som har provosert oss gjennom årene. Safari gir smakebiter av kunstverk som har vært opplevd som rasistiske, blasfemiske og for intime. I USA fikk for eksempel Moral Majority stoppet støtten til Andres Serrano etter kunstverket "Piss Christ", hvor han senket et krusifiks ned i en beholder med urin.

Drama uten grenser
Nobelprisvinner og dramatiker Dario Fo har sjokkert og henrykt italienere gjennom et kunstnerliv på 50 år. Sist gang Fo skapte overskrifter var det med en satireforestilling om Silvio Berlusconi og Vladimir Putin. I stykket blir Putin drept, men Berlusconi overlever ved å få operert inn en bit av Putins hjerne. Fo svarer på om kunst skal følge noen spilleregler eller om kan man gjøre hva som helst i kunstens navn.

Designåret 2005
2005 er det internasjonale designåret, og derfor kommer Safari til å gi design litt ekstra oppmerksomhet. I hvert program i hele høst skal reporter Sven-Erik Helgesen presentere et godt norsk designobjekt.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Arild Jonsjord, Helge Semb
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252