Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. mai 1999 kl 20.45 Sebraen - hest i pyjamas

Sebraen hest i pyjamas (ttv)


NRK1 søndag 30. mai kl 20.45
Sebraen - hest i pyjamas

En stifinner i pyjamas

Millioner av dyr trekker årlig gjennom Afrikas største nasjonalpark, Serengeti, på jakt etter grønne enger. I spissen for denne flokken går 200 000 sebraer. De rydder veien for gnuene og gasellene som følger i deres fotspor.
I kveldens naturprogram drar vi til fots sammen med disse forunderlige stripete hestene på deres storslåtte reise for å overleve. Det er en farefull ekspedisjon der de hele tiden må forholde seg til rovdyr og usynlige farer som finnes rundt hvert hjørne.
Sebraen rydder vei for de millioner på millioner av dyr som kommer etter. For eksempel fjerner de toppene på det grove gresset og gjør det på den måten mulig for gnuen å komme til de mindre bladene. Sebraen sjekker også ut mulige vannhull før de går inn i et område, for å sikre trygg ferdsel for flokken som kommer etter.
En elv å krysse? Se opp for krokodiller!!

Kamuflasje?
Hvilken rolle spiller sebraens striper? Er det kamuflasje? Det høres utrolig ut før en med egne øyne kan se en flokk sebraer forsvinne ut av syne i den hete disen.
Sebraens eksotiske striper er langt fra bare et motepåfunn. Det finnes mange teorier om hvordan og hvorfor sebraen har fått sine striper. Stripene kan være en heldekkende strekkode, en kamuflasjedrakt, et levende, pustende klimaanlegg, eller de kan skremme bort fluer. Men uansett grunn, i den store, barske verden på de afrikanske slettene hjelper stripene de vakre, ville hestene til å overleve.

Ikke to er like
For en utenforstående kan alle sebraer se helt like ut. Men hver av dem har sitt eget individuelle mønster. Som David Attenborough sier:
- Kanskje det å ha sin egen personlige strekkode er en effektiv måte å annonsere sin identitet overfor flokken på. Det er en permanent signatur, som er gjenkjennelig for alle i den nære familien og blant venner.
I den konstante hete disen ute på slettene, blir stripene som et hav av bølger. På avstand har dette den effekt at den visker ut sebraens individuelle linjer og kamuflerer den på denne måten. Kanskje det fører til at løven i stedet velger en gnu som det er lettere å skille ut fra flokken rent visuelt?
En annen teori går ut på at sebraen er utstyrt med et bærbart klimaanlegg. Det virker nemlig som at dess varmere det er, dess flere striper får sebraen. Svart absorberer varmen hurtigere enn hvitt, og tro det eller ei, denne temperaturforskjellen fører til at det oppstår en liten bris som bidrar til å kjøle ned sebraen.
Til slutt kan stripene bidra til å holde plagsomme tsetsefluer på avstand. Disse insektene foretrekker å slå seg ned på store ensfargede flekker, så striper forvirrer dem. Og faktisk ser det ut til at sebraene er mindre plaget enn andre gressende dyr i Afrika.

Ny viten
Ingenting kan måle seg med synet av 200 000 sebraer som leder an i den årlige massevandringen gjennom Serengeti nasjonalpark. Programmet gir ny innsikt i sebraens sosiale vaner og viser oss et årvåkent og intelligent dyr. Og vi får presentert noen interessante teorier om hvordan sebraen har fått sine striper.

NRK1 søndag kl 20.30
Tidligere sendt 19.10.1997

Bilder (via Scanpix/Internett)
Hvordan har sebraen fått sine striper? Det er et av spørsmålene som forsøkes besvart i kveldens naturfilm. (Foto: Michael R. Richards/BBC)

Naturprogram fra BBC - produsert i samarbeid med NRK
Originaltittel: Zebra - The Trailblazers
Norske kommentarer: Hans Christian Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 89 41