Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. september 1999 kl 23.30 Inn i det hemmelege Mekka

Inn i det hemmelege Mekka (ttv)


NRK1 tirdag 28. september kl 23.30
Dokumentar: Inn i det hemmelige Mekka

Muslimer på pilegrimsferd

Hvert år drar over tre millioner muslimske kvinner og menn på pilegrimsferd til Mekka i Saudi-Arabia. En fransk filmregissør har fulgt en gruppe muslimer på reisen til det hellige land, til Mekka, til den hellige Kaba-stenen og til Arafatslettene.

Kveldens dokumentar forteller om turen til de helligste steder i verden og om dagliglivet i Mekka. Vi får også høre Mekkas historie fra profeten Abrahams ankomst til dagens konflikt mellom sjia-muslimske Iran og Saudi Arabia om hvem som skal ha kontrollen over det hellige land.

Pilegrimsferdene foregår hvert år i den 12. måneden i det islamske år. Målet er å følge i profeten Muhammeds fotspor. Ferden starter i Medina der profeten ble gravlagt i 632. Med graven til Muhammed er \"profetens by\" den nest helligste by etter Mekka. Medina har mange religiøse minnesmerker som kun muslimer har adgang til.
Det tar 12 timer under en blendende sol og en gjennomsnittstemperatur på 40 grader å reise de 450 kilometerne fra Medina til Mekka hvor profeten Muhammed ble født i 570.

Etter eksil i Medina kom han seirende tilbake til sin hjemby og dro på pilegrimsferd i 632. Den rituelle delen av den tradisjonelle ferden har ikke forandret seg siden den gang.
Mekka har omlag 650.000 innbyggere, som for en vesentlig del lever av de inntekter byen har som valfartssted for muslimer fra hele verden.

Islams hovedhelligdom
I Mekka finner vi Kaba, det gammelarabiske kultstedet som Muhammed gjorde til islams hovedhelligdom. Kaba er sentrum i den store moskeen i Mekka, og stedet alle muslimer vender seg mot i bønn. Pilegrimene går sju ganger rundt Kaba, deretter passerer de gjennom den 285 meter lange passasjen mellom de to høydene al-Safa og al-Marwa som er bygd inn som et galleri i moskeen.
Moskeen har plass til 500.000 mennesker, som ikke bare er overvåket av Gud, men også av saudi-arabiske sikkerhetsstyrker og kameraer.
Pilegrimsferden fortsetter til Arafat-sletten ved Barmhjertighetens fjell, 22 km utenfor Mekka. Her tilbringes dagen fra solen står i middagshøyde til solnedgang.

NRK2 tirsdag kl 23.30
Tidligere sendt i NRK1 13.5.99

Bilde (via Scanpix/Internett)
Tusenvis av pilegrimer samlet til bønn i det aller helligste, ved kultstedet Kaba, inne i den store moskeen i Mekka.


Norsk kommentar ved Bjørnar Moltubakk
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123