Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 16. juli 2004 kl 20.00 En vill ny verden

Forhistoriens Florida

Det var mange rovdyr som jaktet på Nord-Amerikas stepper under siste istid, som ikke finnes der i dag. (Foto: BBC)
Det var mange rovdyr som jaktet på Nord-Amerikas stepper under siste istid, som ikke finnes der i dag. (Foto: BBC)
Både dyre- og plantelivet var svært annerledes under den siste istiden. Tropiske Florida med sine mange sumpområder var for eksempel tørt land med trær og gress. Her har forskerne funnet levninger etter flere kjemper som nå er utryddet.

Under istiden bandt isbreene opp så mye vann at havoverflaten sank med 70 meter. Florida var derfor dobbelt så stort som nå, og mye tørrere.

Frodig liv
Forskerne har funnet ut at dyrelivet på Nord-Amerikas sletter var like variert på den tiden som Afrikas savanner er i dag. Her fantes blant annet mange typer hester, kameler, antiloper, løver og andre rovdyr. Og selvsagt den alltid tilstedeværende bisonen.

Amerikas antiloper kan fremdeles komme opp i en fart av 100 kilometer i timen på en spurt, og de kan holde rundt 50 kilometer i timen i timesvis. Farten virker unødvendig høy siden det ikke er noen rovdyr i Amerika som springer i nærheten like raskt. Men for 14 000 år siden var det det. Da var antilopene et attraktivt byttedyr for geparden.

Om serien
Tre fredager framover vil den britiske dokumentarserien "En vill ny verden" vise seerne hvordan det så ut da de første menneskene kom til Nord Amerika.

Både i Alaskas permafrost og i Floridas sumper har forskerne nå funnet rester etter dyr som levde under istiden. Dette materialet har gitt dem ledetråder både til hva slags dyr som vandret på steppene, og også hvordan de levde. Hvilken innvirkning har disse prehistoriske skapninger hatt på dagens dyrearter, og hvordan klarte de å overleve i det svært ugjestmilde klimaet? Bli med tilbake til istiden og se verden gjennom øynene til de første jegerne.

Innkjøpt dokumentar fra BBC
Originaltittel: Wild New World – Land of the Mammoth
Produsert i 2002
Norske kommentarer ved Frode Stang
Pressekontakt:Frøydis Haug , 23 04 99 18 / 98 48 02 78