Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 10. mars 2003 kl 23.10 Seks av seks milliarder

En gjeter i Tanzania

For 20 år siden filmet Stig Holmqvist 14-åringen Soroji Getalanda som førte buskap over den frie savannen i Tanzania. (Foto: Stig Holmqvist)
For 20 år siden filmet Stig Holmqvist 14-åringen Soroji Getalanda som førte buskap over den frie savannen i Tanzania. (Foto: Stig Holmqvist)
Soroji Getalanda var bare 14 år da Stig Holmqvist møtte ham første gang for 25 år siden. Da førte Soroji buskapen over den frie savannen nord i Tanzania.

Soroji tilhører folkegruppen som kalles datooga eller barabaig og som tradisjonelt har levd av buskap og flyttet med sine dyr etter tilgang på beite og vann. Hans far eide en buskap på rundt 50 dyr, og det var Soroji som hadde det daglige stell. Som eldste sønn mente faren, Getalanda, at han hadde mer enn nok å gjøre, så han fikk ikke lov til å gå på skolen som var blitt åpnet på misjonsstasjonen ett par mil borte.

Men forandringens tid hadde allerede begynt i datoogas land. Et internasjonalt bistandsprosjekt var startet og de pløyde opp beitemark for å plante hvete.

25 år etter
Når nå Holmqvist vender tilbake, er mye seg likt. Soroji gjeter fortsatt sin buskap, og hans kone maler maismel på sin stenkvern. Men en ting er Soroji sikker på: Hans barn skal få gå på skolen.

Om serien
For 20 år siden filmet svensken Stig Holmqvist ungdommer fra forskjellige kanter av verden. Nå reiser han tilbake for å se hvordan disse lever i dag.

Vi får være med på gjenforeningen i serien ”Seks av seks milliarder” som gir en beskrivelse av helt spesielle menneskeskjebner.

Svensk dokumentar
Ved Stig Holmqvist
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: anna-marie.normann@nrk.no, tlf. 23 04 78 53