Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 8. juni 2007 kl 22.55 Verden kommer til Førde

Fado, indisk slide og polyfon sang

Joana Amendoeira, en av de mange unge som springer ut av en ny generasjon portugisiske fadosangere. (Foto: Andreas Heuch)
Joana Amendoeira, en av de mange unge som springer ut av en ny generasjon portugisiske fadosangere. (Foto: Andreas Heuch)
Førdefestivalen starter opp om en måned, og NRK2 varmer opp med ulike konsertopptak fra fjorårets folkemusikalske treff.

Først et møte med den vakre, portugisiske fadomusikken. Joana Amendoeira er en av de mange unge som springer ut av en ny generasjon fadosangere, og hun utmerker seg med et sjelden talent. Det er som om fadoen alltid har reservert en plass for henne.

Den portugisiske sangtradisjonen har i løpet av de siste årene nådd de store internasjonale scenene. Sangformen oppsto tidlig på 1900-tallet, og uttrykker følelser og temperament, kjærlighetssvik og drømmer.

Polyfont fra Sardinia
Fem kvinner og fem stemmer. Vi får møte den særegne, polyfone sangtradisjonen fra Sardinia gjennom kjærlighetssanger, voggeviser, religiøse sanger, folkedanser, gravferdssalmer og serenader. Tradisjonen var mest kjent gjennom mannlige sanggrupper, men for mange kjennere av den polyfone sangtradisjonen står den kvinnelige gruppa Actores Alidos for en videreføring av genren.

Den polyfone sangen blir framført både a capella og til akkompagnement av rørbladinstrumenter og fløyter. Både i spillet og sangen benytter man seg av "sirkulasjonspust", hvor det pustes inn og blåses ut samtidig. Resultatet er at musikken lyder kontinuerlig!


Musikkprogram fra NRK Kultur (2007)
Prosjektleder: Tone Winje, tlf. 23 04 84 33/90774767
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no