Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. oktober 2013 kl 22.20 Norsk nok?

Under samme tak


Åtte mennesker flytter sammen i et hus. De kjenner ikke hverandre. Deres bakgrunn, tro, verdier og hverdag er totalt forskjellig. Kan de lære hverandre å kjenne på tvers av alle ulikhetene?

40 år med innvandring har endret Norge og oppfatningen av hvem nordmannen er. Mest synlig er det i Oslo, hvor hver fjerde borger har bakgrunn fra et annet land. Men selv om vi bor tett i hovedstaden, bor vi likevel ofte adskilt. Mange kjenner lite til andre kulturer enn sin egen.

Settes på prøve
Politikerne diskuterer stadig integrering, mangfold og Norges framtid. Men hva mener egentlig de som lever midt i det? "Norsk nok?" bringer sammen åtte vidt forskjellige mennesker – fire «gamle» og fire «nye» nordmenn som vanligvis ikke ville hatt kontakt. Nå flytter de sammen for å lære hverandre å kjenne. Ulik bakgrunn og tro havner under samme tak. Verdier og holdninger blir satt på prøve.

Hvor og hvorfor oppstår konflikter? Har deltakerne fellestrekk, til tross for sine ulikheter? Endrer noen seg underveis?

Utover i serien, etter oppholdet i huset, skal de besøke hverandre hjemme to og to. Her får de brynt seg på forskjeller, samtidig som de blir enda bedre kjent. Lærer de noe av hverandre når de inviterer mennesker de til vanlig ikke ville omgås inn i livene sine, eller blir fordommer bekreftet?

Deltakerne
Rama (29) fra Somalia er alenemor med fem små barn. Hun tar grunnskolen på voksenopplæring og drømmer om å bli journalist. Kontrasten er stor mellom den kommunale leiligheten på Sagene der Rama bor, og eneboligen i Holmenkollen som er hjemmet til Mona (46). Hun jobber i et privat firma innenfor plastisk kirurgi.

Monta (23) fra Irak er oppvokst i Groruddalen. Ungdomstiden var tøff for Monta, men han klarte å snu erfaringene til noe positivt og jobber i dag i klesbutikk mens han tar opp fag for å studere.

Rune (55) er trønder og bosatt på Langhus i Ski. Han er politioverbetjent med menneskehandel som spesialfelt. Gjennom jobben treffer Rune folk fra andre kulturer, men privat har han flest etnisk norske venner.

Vera (74) har gjennom flere tiår opplevd å være en av minoritetene på Furuset, som en av de få etnisk norske i sitt nærområde. Vera er opptatt av frivillig arbeid, noe hun har til felles med norsk-pakistanske Fahim (44), en ildsjel med flere frivillige verv bak seg.

Natacha (30) fra Rwanda har opplevd folkemordets grusomheter på nært hold. Julius (23) er en Westerdalsstudent som elsker å være sosial, feste og reise.

Norsk dokumentar/realityserie
Produsert av: NRK Dokumentar og Samfunn (2013)
Prosjektleder: Ellen Benedikte Kasnes, 986 43 872
Presseansvarlig: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900