Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. mars 2010 kl 20.15 Fotballkrigen

La guerra del fútbol

Bård Tufte Johansen følger fotballoppgjøret mellom El Salvador og Honduras. Første gang de møttes i VM-kvalifisering endte det opp med krig. (Foto:NRK)
Bård Tufte Johansen følger fotballoppgjøret mellom El Salvador og Honduras. Første gang de møttes i VM-kvalifisering endte det opp med krig. (Foto:NRK)
Første gang Honduras og El Salvador møttes til VM-kvalifisering, endte det med krig mellom nasjonene. I kveld besøker Bård Tufte Johansen landene der den ordentlige fotballkrigen fant sted.

For de små landene i Latin-Amerika betyr suksess på fotballbanen alt. VM-kvalifiseringskampen mellom El Salvador og Honduras i 1969 ble brukt til hissig propaganda og kulminerte i en firedagers lang krig.

I kvalifiseringen til verdensmesterskapet i 2010 møttes de to landene igjen i en avgjørende kamp. Bård Tufte Johansen tok turen til El Salvador for å kjenne på stemningen.

Om serien
Bård Tufte Johansen har besøkt seks av de stedene som har noen av de mest konfliktfylte fotballoppgjørene i verden.
Det er 22 spillere ute på banen. Supporterne elsker 11 av dem, og hater de 11 andre. Midt i krigen står Bård Tufte Johansen, en fotballsupporter fra Skien og spør: Hvor kommer disse enorme følelsene fra?

Han oppsøker lidenskapelige supportere, og ser fotballkampene fra gyngende tribuner der sangene runger, mens flasker og skjellsord hagler. Det handler om religion, politikk, klassetilhørighet, regionale motsetninger eller bare uoppgjort hat.

Norsk dokumentarserie i seks deler (2:6)
Produsert av NRK Humor
Prosjektleder: Eirik Ingstad Sandberg
Produksjonsleder: Jan-Kristian Schriwer
Programleder: Bård Tufte Johansen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf 91164716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900