Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. desember 2004 kl 22.50 Winter: Sol og skygge, del 1

Djevelsk dobbeltmord

Erik Winter (Johan Gry) etterforsker et makabert drap på et ektepar. (Foto: Sofia Sabel, SVT)
Erik Winter (Johan Gry) etterforsker et makabert drap på et ektepar. (Foto: Sofia Sabel, SVT)
I den siste totdelte historien om Erik Winter handler det om et makabert mord på et ektepar. Samtidig skjer det omveltninger på privatfronten for den dyktige etterforskeren.

I en leilighet i Göteborg sentrum finner politiet to stygt tilredte lik i en sofa. De drepte viser seg å ha vært et tilsynelatende alminnelig ektepar. Lemlestingen av ofrene, blodig skrift på veggen og en heavy metal-låt i rungende repetisjon på stereoanlegget synes å utgjøre et budskap fra morderen.

Gåten virker umulig å løse, og for Winter og hans team fortoner svaret seg som mer innfløkt jo lengre de kommer i etterforskningen. Etter hvert begynner Winter å mistenke at han selv er tildelt en rolle i morderens djevelske spill.

Samtidig går Winter gjennom en turbulent periode i sitt private liv. Hans far, som han brøt kontakten med for flere år siden, blir alvorlig syk. Til tross for de bitre følelsene velger han å reise til Marbella i Spania, der faren ligger på sykehus.

Dessuten har Winter omsider valgt å gå inn i et forpliktende forhold til den tiltrekkende legen Angela. Nå er hun gravid, og Winter forsøker å forberede seg på rollen som pappa.

Om serien
"Winter", med den kjekke kriminaletterforskeren Erik Winter som hovedperson, er tidenes mest sette kriminalserie fra Sveriges Television. Den svenske suksessforfatteren Åke Edwardsons tre første bøker om Erik Winter ligger til grunn for serien, som er på seks timelange avsnitt – to per bok.

Erik Winter (Johan Gry) er i slutten av 30-åra og bor i Göteborg. Han er en flott kar i dyre dresser, lytter helst til jazz og lager italiensk mat. Han har ingen alkoholproblemer, heller ikke er han kynisk og desillusjonert som så mange krimhelter. Han er en mann med selvinnsikt og med innlevelse i de mange skjebnene han møter i jobben.

Winters team består av Bertil Ringmar (Krister Henriksson), som er ringreven på laget og en trygg bjelke for Winter. Fredrik Halders (Lennart Jähkel) er en temperamentsfull mann, og nokså frustrert over tilværelsen etter en skilsmisse. Den målrettede Aneta Djanali (Maria Kuhlberg) er Halders rake motpol, samtidig som de to makkerne er mer opptatt av hverandre enn de er villige til å innrømme. Lars Bergenhem (Niklas Hjulström) er den yngste og mest uerfarne på Winters team, og nokså usikker både profesjonelt og sosialt.

Svensk kriminalserie etter Åke Edwardsons bøker
Originaltittel: Kommissarie Winter
Produksjon: SVT Drama i Göteborg (2001)
Regi: Björn Gunnarsson
I rollene: Johan Gry, Krister Henriksson, Lennart Jähkel, Maria Kuhlberg, Niklas Hjulström, Ulricha Johnson m.fl
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 - 95 10 02 99