Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 11. september 2002 kl 20.30 Vagn i Japan

Vagn i Sør-Japan

Vertinnen Rie Yamaguchi tar seg godt av Vagn Olsen, som hermed avslutter sin 3000 kilometer lange togreise gjennom Japan. (Foto: DR)
Vertinnen Rie Yamaguchi tar seg godt av Vagn Olsen, som hermed avslutter sin 3000 kilometer lange togreise gjennom Japan. (Foto: DR)
Den reisende danske Vagn Olsen avslutter sin 3000 kilometer lange togreise gjennom Japan. Vi skal til de sørligste delene hvor det er varmere enn i resten av landet og livsstilen sies å være mer avslappet.

Før Vagn tar spranget til en av de små øyene utenfor sørkysten, besøker han den lille byen Kushikino med sine 30 000 innbyggere inne på fastlandet. Den største fabrikken i byen er eid av familien Kamimura, og på byens privatskole (første til sjette klasse) tar rektor Kamimura imot. Han gikk en gang på Ollerup Gymnastikhøjskole og gir en kvalifisert innføring i forskjellene på japansk og dansk kultur.

Kalligrafi med følelse
Også skolen heter Kamimura, og legger mye vekt på sport. Men selvfølgelig også på annen undervisning – i Japan betyr utdannelse nesten alt. Vagn hilser på en klasse med kalligrafi som valgfag. I kalligrafien skal tegnene skrives i en bestemt rekkefølge – de uttrykker ikke bare et ord, men også en følelse.

På slutten av togreisen får Vagn med seg en ekte japansk matpakke av togvertinnen Rie Yamaguchi. Den slår til og med danske smørbrød! På sin fridag inviterer hun Vagn med seg over til sin hjemplass på en liten øy der foreldrene har en bondegård. Øya heter Kagoshima og var det første stedet europeerne kom til i Japan – i 1542.

Om serien
Vi har tidligere fulgt Vagn Olsen på kanalferie i Europa, på arabiske eventyr og til New Zealand. Nå tar den reisende dansken spranget til Japan, der en togreise på 3000 kilometer venter. Han møter innbyggerne på hjemmebane i deres supermoderne og samtidig dypt tradisjonelle verden. Vi besøker småbyen Noboribetsu lengst nord på øya Hokkaido, så vel som metropolen Tokyo. Giganten Toyota viser seg å være en majestetisk bedrift, men den lille private suppe-fabrikken får også besøk. Vi lærer å innta sukiyaki korrekt, med underkroppen skjøvet inn under et lavt japansk bord. Kirsebærblomstringen i Tsuyama oppleves og til sist besøkes Kuyushu, den sørligste delen av Japan.

Dansk reiseserie i seks deler
Ved Vagn Olsen
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57