Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 5. oktober 2012 kl 21.10 Historiske henrykkelser: Drømmen om det gylne Amsterdam

Drømmen om et bedre liv


To hundre år før den store utvandringen til Amerika reiste tusenvis av norske gutter og jenter over Nordsjøen til Holland for å virkeliggjøre drømmen om et bedre liv. I det fjerde programmet "Historiske henrykkelser" følger Henry Notaker i fotsporene til en ung jente, Ingeborg fra Feda i Vest-Agder, som vi vet reiste til Amsterdam på 1700-tallet.

Amsterdam var hovedstad i den nye hollandske republikken, en stormakt i Europa gjennom sin internasjonale sjøfart. Amsterdam var dessuten bokstavelig talt bygd på norsk tømmer.

Henry Notaker prøver å få svar på spørsmål som hvorfor dro Ingeborg og alle de andre? Hvordan gikk det med dem? Hvor lenge varte lykken? Er det spor etter dem i Holland? Og ikke minst: Er det spor etter dem i Norge? Har Holland satt spor etter seg i norsk kultur og dagligliv?

Om serien
"Historiske henrykkelser" er en serie om menneskeskjebner og begivenheter i norsk historie. Programmene er personlig fargede fortellinger om norsk historie. De er uhøytidelig og humoristisk til tider, med mange bilder og dramatiseringer, men bygd på seriøs historisk forskning, formidlet i møte med flere av våre fremst historikere.

Sendt tidligere

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen
Programleder Henry Notaker
Regi Truels Zeiner-Henriksen
Prosjektleder Hanne Hoel
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900.