Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. februar 2003 kl 21.15 Presidenten

Skal, skal ikke?

President Bartlet (Martin Sheen) får en åpenbaring ved hjelp av sin avdøde sekretær. (Foto: Warner Bros.)
President Bartlet (Martin Sheen) får en åpenbaring ved hjelp av sin avdøde sekretær. (Foto: Warner Bros.)
President Bartlets kjære sekretær skal stedes til hvile, og presidenten må bestemme seg for om han skal søke gjenvalg. Krisen i Haiti opptrappes, og søksmålet mot tobakksgigantene går sin gang.

Denne episoden er en av de mest rørende og følelsesmessig mektige så langt i serien. Jed Bartlet (Martin Sheen) sørger over tapet av mrs. Landingham, sin lojale sekretær og assistent, og tar seg stadig i å rope ut på forværelset til henne. Forberedelsene til begravelsen er i gang, og Landingham skal bisettes i National Cathedral, hovedstadens mektige katedral.

Gjenvalg
I mellomtiden forsterkes problemene med Haiti, og Josh Lyman (Bradley Whitford) klekker ut en plan for å tvinge nølende demokrater til å støtte administrasjonen i søksmålet mot tobakksgigantene.

I bakhodet til president Bartlet murrer tankene om han skal våge seg ut i en ny valgkamp. Presidenten drømmer seg tilbake til tiden da han møtte den myndige sekretæren sin for første gang. Minnene skal vise seg å føre ham på riktig spor.

Begravelsen blir en verdig affære. Et uvær ruller inn over hovedstaden med kraftig regn og øredøvende torden, som for å understreke den dramatiske stemningen. Til tonene til Dire Straits’ ”Brothers in Arms” går Bartlet for å møte den ventende pressen. Han har bestemt seg for om han skal søke gjenvalg.

Ett minutts stillhet
Da denne episoden ble vist i USA, bestemte Californias folkevalgte forsamling å gjennomføre ett minutts stillhet til ære for mrs. Landingham. Episoden ble belønnet med en Emmy for beste redigering.

Om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah ”Jed” Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41