Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 5. august 1999 kl 23.10 Klassiske treseilere

Klassiske treseilere (ttv)


NRK1 torsdag 5. august kl 23.10
Klassiske treseilere

Konstruktøren og seileren Anker

Han tegnet og bygget mange av våre vakreste treseilere. Han vant på alle Europas kjente regattabaner. Toppen nådde båtkonstruktøren og seileren Johan Anker sammen med seilervennen Kronprins Olav under olympiaden i Amsterdam i 1928, da de vant overlegent med kronprinsens 6-meter \"Norna\".
Det var Johan Anker som satt til rors under gullseilasene på Zuidersjøen. Det var også han som hadde konstruert vakre \"Norna\". Kronprinsen selv var fokkeslask sammen med Erik Anker og Haakon Bryhn. Men få vet at kronprisen også vant hjertet til sin svenske prinsesse under OL.
Kveldens Fakta på lørdag handler om en mann og hans liv, men også om en epoke i norsk seilsport. Anker \"seilte\" fra suksess til suksess både på regattabanen og som konstruktør.
Vi følger han gjennom hans liv som seiler og konstruktør; på verftet, fra hans første båt \"Fri\" til hans siste konstruksjon, stordraken \"Facit\" i 1939, på møter i målekomiteer, til Kongelige Norsk Seilforening og privat. Mye av filmmaterialet i programmet er funnet på Slottet i Oslo.

Klassiske treseilere
Johan Anker er født i Halden i 1871. Han ledet Ankers Træsliperi & Papirfabrik ved Skåningsfossen fram til han fylte 34 år. Selv så han på denne perioden som de \"bortkastede evners år\"
Han etablerte seg som båtkonstruktør sammen med Christian Jensen i Vollen i Asker i 1905. \"Anker og Jensens Verft\" var det fremste lystbåtbyggeriet i verden i årene like etter århundreskiftet og helt opp til andre verdenskrig. Verftet bygget noen av Norges mest spennende kappseilasbåter som 6-, 8-, 10- og 12-meter. Båtene ble eksportert til mange land.
Johan Anker konstruerte også en av tidenes mest populære klassebåt, draken i 1928. Båten, som var OL-klasse helt fram til 1972, ble antatt i en tegnekonkurranse i Gøteborg for båter egnet for serieproduksjon.
Mange av hans båter seiler fremdeles for fulle seil som Kong Olavs 8-meter \"Sira\" fra 1938, og 12-meteren `\"Vema 3\".
Han startet sin karriere i 1906 med 9-meteren \"Brand II\" ved å vinne Kattegat-pokalen som første nordmann. Siden seilte han inn en rekke gullmedaljer - den gjeveste i OL i 1928. I 1910 giftet han seg med forfatteren og kvinnesaksforkjemperen Ninni Roll Anker.
Under en minnetale hos KNS etter hans død ble Johan Anker hyllet som en helt. Ikke bare for sin innsats på regattabanen og som konstruktør, men også som det samfunnsengasjerte mennesket han var. Han var æresmedlem av klubben som hans far var med å stifte. Han satt som formann i en rekke perioder, og han engasjerte seg sterkt i internasjonal klassifisering.
I 1938 bygget han den siste båten for Kronpris Olav, 8-meteren \"Sira\", som han fikk æren av å seile i kampen om \"Kattegattpokalen\". Nærmere 70 år gammel vinner han tre dager på rad.
Johan Anker døde av leukemi 2. oktober 1940. Graven prydes av en byste av Anker laget av Gustav Vigeland. I 1946 ble det reist et monument av legendariske Anker på Garnholmen, syd for Hankø. Tilstede var Kong Haakon, Kronprins Olav, Prins Harald og flere andre representanter fra kongefamilien.

NRK1 torsdag kl 23.10
Den norske båtkonstruktoren Johan Anker er verdenskjent for sine klassiske treseilere.

Klassiske 15-metere på startstreken under Landsregattaen i Arendal i juli 1919.


Norsk dokumentar av AB TV ved Lars Bull
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123