Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. september 2004 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Kulturbyer, brobelysning, Fartein Valen

Marte Spurkland er programleder for Safari. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Marte Spurkland er programleder for Safari. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Hva skjer med kulturbyen Stavanger? Lyskunstnere skal lyse opp åtte av Akerselvas broer. Samtidskomponisten Fartein Valens liv blir forestilling. Og "Safari" drar på safari i zulu-land.

I 2000 var Bergen én av 10 byer som ble tildelt status som europeiske kulturhovedstad av ministerrådet i EU. I 2008 er det Stavanger som skal dele tittelen europeisk kulturhovedstad med Liverpool.

Hva har kulturbystatus betydd for bergensk kunst- og kulturliv? Hva husker folk fra kulturbysatsningen i 2000, og har Stavanger noe å lære fra Bergen? Det var mye bråk om den kunstneriske satsningen i Bergen. Kulturåret ble i alle fall stemplet som en gedigen fiasko i den endelige evalueringsrapporten. Bergen hadde for få store kunstneriske prosjekter, men altfor mange av de små. Utenom rockerne, Bergens Rockaktører, er det vanskelig å finne kulturfolk i Bergen som vedkjenner at kulturåret hadde betydning for deres virksomhet.

Foreløpig er det bare fryd og gammen rundt kåringen av Stavanger som kulturby i 2008. Direktør i Stavanger 2008 Rolf Norås er opptatt av å snakke med alle. Men hvordan skal han unngå å bli en snill onkel som sier ja til alle som å ønsker å være med.

Hva er den kunstneriske ambisjonen og hvordan skal Norås oppnå den? Hva forventer for eksempel Tore Renberg som mener at Stavanger er blitt en ukulturby, et tivoli med mange festivaler og mye fyll?

Broene langs Akerselva belyses
De årlige oppslagene om høstdepresjon og mørkesjuke er rett rundt hjørnet. Men det finnes èn gruppe mennesker som ikke blir triste når mørket faller. Snarere tvert i mot. Jo mørkere det blir, jo blidere blir lyskunstnerne.

I Oslo har arkitektkontoret Arkitektskap fått i oppdrag av kommunen å belyse åtte broer langs Akerselva. Og der arkitektskap har lyst opp, kjennes det ikke bare tryggere å gå. Det er også som om man ser broene på en helt ny måte. Bli med på en tussmørk, og belyst, brovandring.

Forestilling om Fartein Valens liv
Valen er en av Stavangers fremste kulturkjendiser gjennom tidene. Han var en pioner innen klassisk samtidsmusikk, eller nyere vesteuropeisk kunstmusikk om du vil. Med et svært teaterprosjekt som omfatter orkestermusikk, sang og dans skal det nå fortelles historien om Fartein Valens liv.

For å få til det, måtte det hentes inn krefter langveisfra. Fartein Valen vokste nemlig delvis opp i Valgevåg, rett utenfor Stavanger, og delvis på Madagaskar. Tre av Madagaskars beste kunstnere er på plass i Stavanger for å lage forestillingen om Fartein Valens liv.

Ordentlig safari i Zululand
Folk fra vesten som drar på ferie til Sør-Afrika, ender gjerne før eller senere opp med å dra på safari. Her ser de flotte ville dyr i vakre omgivelser, ved inngangen til safaricampen står en zulukriger med ansiktsmaling, skinn rundt livet, og spyd i hånda. Postkort med disse motivene sendes hjem til slekt og venner.

Og den som kjenner Sør-Afrika og zululand utelukkende fra nyhetene, ser mer for seg bilder av aidsepidemi, fattigdom og nød. Vår reporter Marit Christina Lie har vært på ordentlig safari i zululand sammen med fotografen Mduduzi Makabi. Hans ønsker å vise hverdagsbilder fra hjemstedet sitt, sånn som det virkelig er.

Om Safari
Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. Tidligere har redaksjonen konsentrert seg om den internasjonale kunstverdenen, men i høst skal de også studere hva som skjer innenfor Norges grenser.

Det blir videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet. Neste vår får vi et nytt nasjonalmuseum for kunst på Tullinløkka, og Safari vil følge utbyggingen nøye gjennom høsten.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Sendes også i nett-tv