Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 9. juli 2008 kl 21.30 Film: Ubåten - Das Boot

En av verdens beste krigsfilmer

Dramatiske scener utspiller seg blant mannskapet på
Dramatiske scener utspiller seg blant mannskapet på "U-96". (Foto: Bavaria Atleier/Radiant Films)
Med oppdrag om å senke allierte skip i Atlanterhavet setter den tyske ubåten "U-96" ut fra Frankrike. Men ute på havet blir ubåten involvert i en lek på liv og død, og ender til slutt på havets bunn.

Om bord er også løytnant Werner, en journalist som er en del av mannskapet. Kapteinen får øye på en konvoi og torpederer tre skip for etterpå å se på at de hjelpeløse overlevende drukner. Men "U-96" blir oppdaget av fienden, og en desperat katt og mus-lek oppstår. Resultatet blir en nær døden-opplevelse for den tyske ubåten. "U-96" blir tvunget til å gå ned til umulige dybder. Ubåten skraper mot havets bunn…

Om filmen
"Das Boot" hadde premiere i 1981. Handlingen beskriver et tokt med ubåten "U-96" i den andre verdenskrig. Filmen var starten på regissøren Wolfgang Petersens internasjonale karriere, og er basert på en roman skrevet av Lothar-Günther Buchheim.

Utgangspunktet for filmen var en miniserie på seks episoder som ble sendt på tysk fjernsyn i 1981, som senere ble klippet sammen til en 150 minutters film. Filmen fikk gode kritikker, og ble nominert til seks Oscarpriser i 1982. I 1997 kom "Das Boot: The Director’s Cut", som fikk plass til flere av de scenene som viste utviklingen til de forskjellige rollekarakterene.

"Das Boot" kostet 25 millioner tyske mark da den var ferdig i 1981. Det gjør den til den dyreste tyskproduserte filmen, med en annen krigsfilm, "Der Untergang", som nummer to. Det er lagt stor vekt på på å gi en korrekt og realistisk skildring av livet i en ubåt. Regissøren brukte kapteinen på den egentlige "U-96" som konsulent, og skuespillerne ble holdt innendørs i de 63 dagene innspillingen varte. Perspektivet i filmen er hovedsakelig det som mannskapet ser, og etter hvert blir toktet en reise inn i en klaustrofobisk galskap. "Das Boot" blir av mange sett på som den beste ubåtfilmen som er laget, og en av de beste krigsfilmene.

Filmen er sendt tidligere.

Tysk krigsfilm (1981)
Originaltittel: "Das Boot: The Director’s Cut"
Med Jürgen Prochnow (kapteinen), Herbert Grönemeyer (Lt. Werner), Klaus Wennemann (sjefsingeniøren), Hubertus Bengsch (1.løytnant) og Martin Semmelrogge (2. løytnant)
Regi: Wolfgang Petersen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900