Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. mai 2007 kl 22.15 Fakta på lørdag: Milliardærenes våte drømmer

I hodet på milliardærene

Milliardæren Graham de Zille synes det er verd å reise langt for å sitte på dette dekket. (Foto: Journeyman Pictures)
Milliardæren Graham de Zille synes det er verd å reise langt for å sitte på dette dekket. (Foto: Journeyman Pictures)
Tre av verdens rikeste menn lar fjernsynet slippe til på steder hvor få vanker. I et intimt portrett av milliardærer blir vi med inn i deres overdådige palasser, reiser med deres private jetfly – og på jakt etter den perfekte yacht.

Hver av dem besitter større verdier enn brutto nasjonalproduktet til enkelte av verdens utviklingsland. Sammen med dem skal vi til Monaco Yacht Show for å finne en passende yacht. Prisen på de største og mest luksuriøse ligger nærmere et titall millioner kroner – pr. meter.

Hvem kjøper noe slikt til eget bruk? Jo – Jonathan, Graham og Andrea. Av de tre er Jonathan den mest åpne. Han er en selvfinansiert mann i trettiårene, og tjente sine første milliarder takket være internett. Vi blir med på stabelavløpningen for "seilbåten" han har bestilt, den første i verden med helikopterdekk. Etter en natt om bord erklærer eieren seg fornøyd – "en uovertruffen opplevelse, hun er sexy, elegant – den perfekte kvinne".

Andrea og Graham
Andrea er også milliardær og pengene hans stammer fra, ja nettopp – yachter. Om du vil, kan du leie en av båtene hans – for bare 5,6 millioner kroner uken. Timesharing er også en mulighet. "For 42 millioner kroner leier du båten en måned i året så lenge den går i fart," opplyser Andrea. For 40 år siden var han en fattig bonde på Kypros.

Graham har i motsetning til de to andre milliardærene kommet seg til penger gjennom arv. Selv har han arbeidet seg opp som eier av en kjede med helseklubber. Et stort skipsmannskap har stått på dag og natt for å klargjøre Grahams yacht til han skal komme. "Vel," sier Graham,"dette er langt å reise bare for å sitte på dekk og drikke et glass, men det er verdt det!"

Britisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Billionaires' Dreams
Produsert av: Journeyman Pictures
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no