Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 15. april 2001 kl 19.30 Spillerom: Jazzklassiker - Bill Evans i Molde

Spillerom: Jazzklassiker - Bill Evans i


NRK2 1. påskedag søndag 15. april kl 19.30
Spillerom: Jazzklassiker - Bill Evans i Molde

Bill Evans\' farvel

I 1980 var Bill Evans Trio blant hovedattraksjonene under jazzfestivalen i Molde. NRKs kamerateam var til stede i Molde kino og tok opp det som skulle bli Evans? siste tv-opptreden. Den stilskapende pianisten døde bare uker senere.

Evans\' innflytelse på yngre pianister som Chick Corea og Keith Jarrett kan vanskelig overvurderes. Også blant mange av dagens unge pianoutøvere er Bill Evans et naturlig førstevalg blant påvirkningskildene. Egil Kapstad og Ivar Antonsen er blant de norske jazzpianistene som har latt seg inspirere. Bill Evans musikk er gjennomført lyrisk og ikke minst harmonisk raffinert.

Fornyer
Evans fremsto ikke bare som fornyer av pianojazzen. Sammen med musikerne sine snudde han også opp ned på folks oppfatning av hvordan en jazztrio skulle låte. Og omkring 1960 var det tindrende klart for alle som kunne og ville høre: Bill Evans var jazzens mest toneangivende pianist. Trio-innspillingene fra klubben Village Vanguard i New York (med Scott LaFaro, bass, og Paul Motian, trommer) var samtaleemne blant musikere og seriøst interesserte lyttere over hele kloden.

Rytmisk sett var Evans-trioene banebrytende ikke minst fordi musikerne opphevet rangordningen seg imellom. I Evans\' tilfelle var det aldri snakk om å ha fokus på pianoet på bekostning av bass og trommer. Alle instrumentene fremsto som likeverdige.

Kåre Grøttum, pianist og programleder i NRK, samlet med disse ordene sin oppfatning av Bill Evans i et radioprogram for noen år siden: \"Lidenskap, kontroll og stillhet. En regnbue av klang som nesten kan røres ved. Likevel så uoppnåelig. Kommuniserende, likevel innadvendt. Briljant, likevel enkel. Et paradoks, likevel en stilskaper av uvurderlig betydning. En mester og en gåte.\"

I den siste trioen Bill Evans ledet spilte Marc Johnson, bass, og Joe LaBarbara, trommer. Molde- konserten ble et farvel med en av jazzens helt store personligheter.

NRK2 søndag kl 19.30

Egenprodusert arkivopptak
Programleder Knut Borge
Prosjektleder Tone Winje
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf: 23 04 74 57 (steinar.dahl@nrk.no)

Bilde
Bill Evans i Molde - hans siste opptreden i fjernsyn. (Foto: Bent Inge Bye)