Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 10. desember 2007 kl 20.10 India i dag med Sanjeev Bhaskar

Indias praktfulle kaos


Sanjeev Bhaskar legger kursen rett øst, til Vest-Bengals hovedstad Calcutta, som også er Indias største by. Det bærer inn i de myldrende menneskemasser på let etter mor Indias sjel, langs den hellige Ganges’ bredder.

I Calcutta blir Sanjeev med på hinduistisk nyttårsfeiring. Han oppslukes av lysfesten diwali og ser for seg den summende byen i et magisk lys. Det bringer ham tilbake til den gang Calcutta var hovedsetet til rajahaen, den hinduiske fyrsten.

Hippie-løypa
I Darjeeling får Sanjeev innsyn i noen av finessene bak delstatens teproduksjon. Og han tar en tur med lokaltoget, et kunstverk av en jernbane som slynger seg over de mektige Darjeeling-kollene som er en gren av Himalaya-fjellene.

Deretter går Sanjeev opp noe av det vi kan kalle hippienes "lysløype". I Rishikesh arbeidet The Beatles med The White Album og møtte guruen Maharishi Mahesh Yogi. Der hilser Sanjeev i dag på nye generasjoner med indere som gjenoppdager sine åndelige røtter. Og han undrer hva det er med denne plassen som gjør at den har en slik tiltrekningskraft.

Om serien
I denne BBC-serien serien får vi oppleve India på kryss og tvers i løpet fire timelange sendinger. Den indisk-britiske komikeren og skuespilleren Sanjeev Bhaskar er veiviser på sin høyst personlige måte.

Underveis møter Sanjeev fattig og rik, blir med på produksjonen av en såpeopera i Mumbai, besøker landets Silicon Valley i Bangalore, krysser grensen til Pakistan og finner veien tilbake til familiens røtter.

I Calcutta blir Sanjeev med på hinduistisk nyttårsfeiring, og i Darjeeling får han innsyn i noen av finessene bak delstatens teproduksjon. I Rishikesh arbeidet The Beatles med The White Album og møtte guruen Maharishi Mahesh Yogi. Der hilser Sanjeev i dag på nye generasjoner med indere som gjenoppdager sine åndelige røtter. Siste destinasjon er delstaten Rajastan, der tradisjon og modernitet møtes. I Jodhpur blir Sanjeev med hjem til en vaskeekte maharajah (indisk fyrste), og han besøker et nomadisk gjeterfolk.

Programserien er del av BBCs markering av 60-jubileet for India og Pakistan som selvstendige stater.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Sanjeev Bhaskar's Indian Journey
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18, 91 84 42 39 – Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer