Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. juni 2009 kl 22.30 Skilt!: Brått brudd

Når livsprosjektet krasjlander

Mikael Syrén er programleder i den svenske dokumentarserien om livet etter skilsmissen. (Foto: Tomaz Blanck, SVT)
Mikael Syrén er programleder i den svenske dokumentarserien om livet etter skilsmissen. (Foto: Tomaz Blanck, SVT)
Den svenske dokumentarserien "Skilt!" skildrer de ulike fasene etter en skilsmisse. Serien er bygd opp rundt samtaler med mennesker som har kommet seg på beina igjen etter et samlivsbrudd, og som med selvinnsikt og perspektiv kan dele sine erfaringer med andre.

Serien er ledet av Mikael Syrén og består av seks episoder. Hver episode tar for seg ulike temaer, som utroskap, døde følelser, forholdet til barna, å lære å stå på egne bein, å forelske seg igjen, og livet i den nye storfamilien.

Gjenkjennelse
Med stor åpenhet formidler deltakerne opplevelser og følelser som mange vil kjenne seg igjen i.

- Jeg er glad og imponert over hvordan disse menneskene våger å blottlegge egne svakheter og by på sine mest forbudte følelser. Tiden kan forvandle det mest tragiske til noe komisk og ofte lærerikt, sier programleder Mikael Syrén, som selv har gått gjennom en skilsmisse.

Andre medvirkende er eksperter som opplever skilsmisser fra ulike ståsted - terapeuter, eiendomsmeglere, en spådame, en kommunikolog, psykologer og psykiatere.

Utro mot gravid kone
Det første programmet handler om når samlivet ender i en kjempesmell. Her møter vi eks-ektefellene Annika og Peter, som ble skilt da Peter forelsket seg i en annen kvinne. Det skjedde mens Annika var gravid med deres andre barn.

- Hele min tankeverden handlet om hva Peter og hans nye kjæreste gjorde, forteller Annika. – Det kjentes som en utrolig triumf og lettelse da jeg hørte at det var slutt mellom dem. Det var det morsomste jeg hørte det året.

Peter forteller på sin side at han holdt på å bli slitt i stykker. – Jeg hadde konstant dårlig samvittighet, samtidig som jeg opplevde stor lykke med min nye kjærlighet, forteller han.

Vi møter også Magnus, som sto i en busk en vinternatt og så sin samboer med en annen mann gjennom et vindu. Verden raste sammen, og det tok to og et halvt år før han kunne snakke med sin ekssamboer igjen. I dag kjenner han ingen sorg for det som skjedde.

Om programlederen
Mikael Syrén er regissør, produsent og manusforfatter kjent for en rekke humorserier, deriblant "Kvarteret Skatan", "Litt som deg" og "Ulveson och Herngren". Han hadde også ideen til den populære dramaserien "Livet i Fagervik".

Svensk dokumentarserie i 6 deler (2007)
Originaltittel: Skild!
Programleder: Mikael Syrén
Produsent: Patrick Bratt, SVT Dokumentär
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900