Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. juni 1999 kl 22.40 Hollywood-portretter: Boris Karloff

Hollywood portretter: Boris Karloff (t)


NRK2 lørdag 26. juni kl 22.40
Hollywood- portretter: Boris Karloff

Det elskverdige monsteret

I serien om filmlegendenes liv og levnet er turen i kveld kommet til en av Hollywoods merkeligste skikkelser gjennom tidene: Skuespilleren Boris Karloff (1887 - 1969), berømt for sin tolkning av Frankenstein og et hundretalls andre filmmonstre.
Denne høyst uhyggelige fremtoningen ble en elsket skikkelse blant kolleger, som kalte ham \"The Gentle Monster\". I en tid da fagforeningsarbeid ble sett på som farlig og samfunnsfiendtlig, var han en forkjemper for skuespillernes rettigheter og hadde alltid en hjelpende hånd til sine kolleger.
Selv om Boris Karloffs renommé først og fremst er knyttet til den blodtørstige Frankenstein og over hundre andre skrekkinngytende filmmonstre, ble han fra tid til annen gjenstand for panegyrisk kritikk i andre roller.

Vanskelig start
Boris Karloff møtte mange problemer i starten på sin karriere. Familien levde fra hånd til munn i årevis mens han søkte etter en karriereåpning. Med rollen som det menneskeskapte uhyret i \"Frankenstein\" i 1931 skapte han en av filmhistoriens mest kjente og imiterte figurer. Dermed var han også tvunget inn i en rolletype som han hele sitt liv forsøkte å erstatte med andre film- og sceneskikkelser.
Til høydepunktene i hans karriere hører for øvrig \"The Mummy\" (1932), \"The Body Snatcher\" (1945) og John Fords \"The Lost Patrol\". På Broadway gjorde han stor suksess som Jonathan Brewster i \"Arsenikk og gamle kniplinger\" og som Kaptein Krok i \"Peter Pan\".
Kveldens program byr på klipp både fra hans tidligste og hans mest berømte filmer. Blant personene som intervjues er hans datter Sara Karloff, skuespillerkollegene Roddy McDowall og Anna Lee og regissørene Robert Wise og Peter Bogdanovich.

Om serien
Det som blant annet utmerker denne amerikanske portrettserien, er at programskaperne har funnet frem til mye upublisert stoff. Her er for eksempel opptak fra tidlige prøvefilminger, kasserte filmscener, private amatørinnslag og personlige vitnesbyrd fra gamle venner og kolleger.
Serien skildrer en rekke avdøde og nålevende filmstjerners liv og levnet, og tar i tur og orden for seg legender som blant andre Sonja Henie, Audrey Hepburn, Shirley Temple, Henry Fonda, Sophia Loren, Paul Newman, Tyrone Power og Carol Burnett.

NRK2 lørdag kl 22.40

Bilder (via Scanpix/Data-tv/Internett)
1. Boris Karloff i rollen som gjorde ham udødelig - monsteret i \"Frankenstein\" fra 1931.

2. Boris Karloff i ulike faser av livet: Som smårolling, som Hollywood-stjerne på 30- tallet, som Broadway-skuespiller i 50-årene og som fortelleren i tv-klassikeren \"How the Grinch Stole Christmas!\" i 1966.

Kunnskap - innkjøpt
Produsent: Van Ness Films Inc. / 20th Century Fox
Originaltittel: Celebrity
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling tlf 23 04 78 46