Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. oktober 2013 kl 20.15 Dialektriket

Språk er følelser!


Hva er det med nordmenn og dialekter? Bli med Yasmin Syed på en oppdagelsesreise i den språklige galskapen i dialektriket Norge.

Norge blir kalt et dialektparadis. Programleder Yasmin Syed setter seg fore å finne ut om vi virkelig er så spesielle som vi liker å tro. For hva er det med dette vesle, rare landet, der det å plassere folk utfra dialekten nærmest er en nasjonalsport? Landet der til og med statsråder, tv-stjerner og de kongelige snakker dialekt.

Folkets røst
I "Dialektriket" er det oss nordmenn og følelsene våre det skal handle om, snarere enn eksperter og fakta. For dialektene vekker sterke følelser, fra glede og stolthet til sinne og forakt. I butikken, på bensinstasjonen, på festivaler og i barnehager jakter Yasmin på dialektfølelsene. Hun møter folk med et enormt engasjement og kjærlighet til sitt eget språk.

Men kan det bli for mye dialekt? Forstår vi hverandre egentlig? I denne første av seks episoder finner Yasmin de to vanskeligste dialektene i landet. To menn settes på prøve. Klarer de å kommunisere og løse oppgaven de blir tildelt?

Programlederen
Yasmin Syed er født i London og vokste opp i Vinje i Telemark. Etter studier blant annet i USA har hun hatt en mangfoldig karriere som skuespiller, musiker, NRK-kanalvert og programleder. I 2007 ble hun tildelt Kringkastingsprisen for sin bruk av nynorsk på skjermen, men i "Dialektriket" får hun endelig snakke sin egen dialekt, det vakre Vinjemålet!

Dialektaksjonen
Parallelt med serien inviterer NRK alle til å stemme fram det beste dialektordet i Norge. Aksjonen skjer både på nrk.no og Facebook, og vinneren vil bli kåret i siste episode av "Dialektriket".

Norsk underholdende faktaserie i seks deler
Produsert av: NRK Hordaland (2013)
Programleder: Yasmin Syed
Regi: Alexander Vollevik Larsen
Journalist: Hanne Marie Molde
Prosjektleder: Kristin Helgeland Hauge
Presseansvarlig: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, 815 65 900