Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. november 2008 kl 23.15 Presidentvalget: McCain mot Obama

McCain mot Obama

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama (Foto: PBS)
Demokratenes presidentkandidat Barack Obama (Foto: PBS)
Ett av de mest spennende valgene i USAs historie noensinne skjer 4 november. Det har vært 55 presidentvalg i USAs historie, dette er nummer 56. Demokratenes kandidat er nykommeren Barack Obama og republikanernes kandidat er veteranen John McCain. I denne rykende ferske dokumentaren går man i dybden og intervjuer rådgivere, familie og nære venner.

Programskaperne har satt en ny standard for politisk journalistikk ved å gå dypt inn i den politiske historien til kandidatene, valgene de gjør og hvorfor nominasjonene indikerer et historisk skifte i amerikansk politikk.

-Tårer i øynene
Historien begynner sommeren 2004, hvor vi møter Barack Obama, en lite kjent kandidat for U.S. Senate fra Illionis som på the Democratic Convention står frem og forteller sin personlige historie. – Samtlige tilhører hadde tårer i øyene, og jeg skjønte der og da at Obamas liv aldri ville bli det samme, sier Obamas sjefsrådgiver, David Axelrod.

Fra rebell til team-player
Den samme sommeren støtter senator John McCain fra Arizona president Bush’ sikkerhetspolitikk. John McCain . McCain ønsket å vise at han var en team-player og ikke alltid den ukonvensjonelle outsideren og rebellen. Denne strategien fortsatte McCain med og klarte å lage fred med partiet sitt.

To svært ulike kandidater
Barack Obama feide til slutt Hillary Clinton av banen. John McCain klarte å vinne tillit både i eget parti og hos velgerne. Obama vokste opp blant afrikanske amerikanere i Chicago, McCains liv er sterkt preget av det militære og mange år i Hanoi – dermed er det to svært ulike presidentkandidater amerikanske velgere skal stemme på.

Dokumentaren The Choice gir et godt innblikk i hvem Obama og McCain er, og hva USA kan vente seg fra den av de to som blir president.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt dokumentar fra PBS, originaltittel "The Choice"
Producer: Michael Kirk (Bush’s War, Cheney’s Law)
Kontakt: Programinformasjon,Anne Bekkevold 23 04 89 56
TV-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no tlf 815 65 900