Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. mai 2003 kl 17.20 Perspektiv: Kvinner selv stod fram

Arbeiderbevegelsens kvinner

Christine Præsttun intervjuer LO-leder Gerd-Liv Valla i
Christine Præsttun intervjuer LO-leder Gerd-Liv Valla i "Perspektiv" 1. mai (Foto: Solveig Helvik)
1. mai 2002 sto for første gang en kvinne på talerstolen på Youngstorget i Oslo som LO-leder, 103 år etter at LO ble stiftet i 1899. Det var Gerd-Liv Valla. I dette programmet møter vi henne i samtale med Christine Præsttun.

I over 100 år har kvinnene i arbeider- og fagbevegelsen vært med og kjempet for likeverdige rettigheter for kvinner og menn. I 1913 ble kampen for stemmerett for alle vunnet, og alt i 1890 var kvinnene med og demonstrerte for åtte-timersdagen som ble innført i 1919. Kampen for likelønn startet allerede i 1890-årene. Den er ikke vunnet, og holder på fremdeles.

Sterke kvinner
Gitta Jønsson var sentral i arbeiderbevegelsen i Nord-Norge i første halvdel av forrige århundre. To andre sterke kvinner i fagbevegelsen med røtter i Nord-Norge, er Liv Nilsson, den første kvinnen som ble leder av Norsk Kommuneforbund, og Gerd-Liv Valla, den første kvinne som ble valgt til leder i LO.

Arbeiderkvinnene var med fra begynnelsen i den organiserte arbeiderbevegelsen. Helt fra fyrstikkarbeiderstreiken i 1889 har disse kvinnene kjempet for bedre lønn. Kvinnene som arbeidet i fyrstikkfabrikkene gikk til streik spontant, og uten tanke for om de ville få noe å leve av. "…det kom over os som vi var vaagnet av en lang søvn…" uttalte en av dem 12. desember 1889. Det økonomiske resultatet av streiken ble magert, men streiken førte til at den første fagforeningen for kvinner, Fyrstikkarbeidernes forening, ble stiftet i 1890.

Egenprodusert faktaprogram fra Perspektiv-redaksjonen
Programansvarlig Solveig Helvik
Prosjektleder Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83