Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 6. mars 2004 kl 20.20 Profil: Et mesterverk - Nattevakten av Rembrandt

Rembrandts mest berømte bilde

Den hollandske maleren Rembrandt Van Rijn (1606-1669) er særlig kjent for de mange selvportrettene, men hans mest berømte bilde er det store gruppeportrettet kalt "Nattevakten", malt i 1642.

Maleriet "Nattevakten" fikk feil navn på grunn av et mørkt stoff som dekket deler av bildet helt fram til 1940-årene. Den egentlige tittelen er "Kompaniet til kaptein Frans Cocq". Det er et gruppeportrett av et kompani hjemmevernsoldater under kommando av kaptein Cocq og hans løytnant Willem van Ruytenburch.

Maleriet er svært vellykket. Rembrandt løste problemet med gruppeportrettet på en så dynamisk måte at få etter ham våget å male statiske personer, det være seg enkeltpersoner eller grupper. "Nattevakten" er et enormt lerret, og opprinnelig var det enda større enn det er i dag. I dette gruppeportrettet har Rembrandt fanget personlighetene til hele kompaniet.

Selvportretter
Gjennom de mange selvportrettene kan man følge kunstneren helt fra han var ung til han ble gammel. På denne tiden, som ble kalt barokken, var det stort behov for kunstnere som kunne male portretter.

Rembrandt hadde et stort talent, og ble raskt en etterspurt maler. Men han var ikke bare ute etter å få maleriet til å ligne personen mest mulig. Han ville også at personligheten til dem han malte skulle komme fram i bildene. Etter hvert som Rembrandt ble mer og mer opptatt av dette, sank hans popularitet som maler. Da Rembrandt døde i 1669, var han fattig og ensom.

Forskjellen mellom lys og skygge er stor i Rembrandts bilder. Denne effekten var noe de barokke malerne var særlig opptatt av. De valgte å belyse enkelte deler av motivet, mens resten lå i mørke. Rembrandt klarte å få fine overganger mellom lys og skygge i bildene sine.

Mesterverk
Hver uke frem til påske presenterer "Profil" et nytt mesterverk. Neste uke kommer "Kysset" av Rodin, deretter "Le Moulin de la Galette" av Renoir, "3. mai 1808" av Goya og til slutt "Våren" av Botticelli

Britisk produksjon, BBC Worldwide
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Kontakt Innkjøpsredaksjonen: Gunilla Gaarder, tlf: 23 04 93 64