Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. januar 2005 kl 21.30 Deadline Torp

Dødelig nedtelling

Danilo Bejarano og Rut Tellefsen i
Danilo Bejarano og Rut Tellefsen i "Deadline Torp". Gisseltakerne ble stadig mer desperate og truet med å drepe gislene én etter én. (Foto: Trond Mjøs)
I annen og siste del av thrilleren om gisseldramaet på Torp har politiet evakuert nabohusene og omringet villaen der to ranere holder et ektepar og en politikvinne som gisler. I løpet av natten foregår intense forhandlinger mellom politiet og gisseltakerne, som truer med å drepe gislene én etter én.

Politiet forsøker å hale ut tiden med løfter om å innfri ranernes svimlende løsepengekrav og fritt leide med fly ut av landet. Imens forbereder de å storme huset der de desperate gisseltakerne befinner seg.

Men tidlig om morgenen, idet tungt bevæpnede spesialstyrker har ankommet og politiet er klare til å slå til, flykter ranerne med gislene i ekteparets bil. Fulgt av en kortesje av politi- og pressebiler kjører de nordover til Torp flyplass.

Når batteriet på politiradioen er i ferd med å dø ut, går politiets forhandlingsleder fram til bilen for å levere et nytt – og blir selv tvunget inn i bilen. Snart melder han til sine kolleger at det er han som vil få den første kulen dersom ranernes tidsfrist ikke blir holdt. En nerveslitende nedtelling har begynt…

Om "Deadline Torp"
I en todelt thriller har NRK Drama og regissør Nils Gaup dramatisert hendelsene som utspant seg før og under gisseldramaet på Torp flyplass høsten 1994. Dramaet, som begynte med det brutale ranet av Østre Halsen postkontor, huskes av svært mange nordmenn, både på grunn av den åndeløse jakten på ranerne og ikke minst den usedvanlig dramatiske frigjøringen av gislene på Torp flyplass et drøyt døgn seinere.

Selv om skildringen i det meste ligger svært tett opp til virkeligheten og bygger på nitid research, er ikke dette en rekonstruksjon. Det er benyttet kunstnerisk frihet både med hensyn til persontegninger og dialog, og det er skiftet navn på karakterene.

De to mest sentrale personene i filmen er politibetjenten som forhandlet med gisseltakerne, og som senere selv ble tatt som gissel, spilt av Jørgen Langhelle, og Larviks politimester som ledet aksjonen på Torp, spilt av Sverre Anker Ousdal. I tillegg kommer selvsagt de to ranerne og gisseltakerne, som gestaltes av de svenske skuespillerne Danilo Bejarano og Emil Forselius.

Gørild Mauseth spiller politibetjenten som ble tatt som gissel sammen med et eldre par, spilt av Rut Tellefsen og Ingvar Hirdwall. Sven Nordin spiller snekkeren som ble tvunget til å kjøre ranerne rett etter at bilen deres sviktet.

Norsk thriller i to deler
Del 2
Produksjon: NRK Drama
Regi: Nils Gaup
Manus: Håkan Lindhé
Etter en idé av Dag Erik Pedersen
Produsent/prosjektleder: Anne Birte Brunvold Tørstad

I rollene (navn på karakterene er fiktive):
Jørgen Langhelle: Politibetjent Åge Lamberg
Emil Forselius: Gisseltaker Dovor Mladenovic
Danilo Bejarano: Gisseltaker Miro Bilic
Gørild Mauseth: Politibetjent Kristin Slettemark
Sverre Anker Ousdal: Politimester Jørgen Schold
Rut Tellefsen: Gissel Astri Johansen
Ingvar Hirdwall: Gissel Birger Carlsson
Sven Nordin: Snekker Per Kristian Hoveng

Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99

Les mer: nrk.no/drama


LENKER
  • nrk.no/drama