Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 28. september 2000 kl 22.50 Profil: Frederik Dessau - en danske

Profil: Frederik Dessau - en danske (t)


NRK2 torsdag 28. september kl 22.50
Profil: Frederik Dessau

En elsket radiostemme

Frederik Dessau (1927-) har i 23 år vært en sentral figur i Danmarks Radios program 1, som er den del av radioen som tar seg av kulturstoff. Han har behandlet temaer som spenner fra livet i Toscana til Hamsun, fra Bach til sjalusi. Uansett hva Frederik Dessau snakket om, hadde han en stor lytterskare.

Fredrik Dessau har hatt egne programmer med titler som \"Frederik Dessau om...\" og \"Frederik Dessau mener...\". Han snakket aldri \"ned\" til lytterne. Han var på nivå med dem og de med ham. Frederik Dessaus stemme er i seg selv forførende, lett dvelende som den er med sitt stilfulle dansk. Hans formuleringer og ordvalg er så naturlige og på samme tid så raffinerte at man blir helt \"høy\" av å høre på. Det er det mange dansker som er blitt i årenes løp, til tross for Dessaus totale anonymitet, i den forstand at det bare er få personer som kjenner hans utseende.

Et forfatterskap, som har kommet til i senere år, har i noen grad brutt denne anonymiteten. Titlene på Frederik Dessaus milde bøker er et vitnesbyrd om spennvidden i hans temaverden: \"Anton Tsjekov\", \"Ene og alene\", \"Hvor blir tiden av?\", \"Nesten\", en bok om å ?være sammen\", \"Det beste sovemiddelet - og andre tanker\", \"Livet på reise. Ettertanker fra Italia\", \"En liten bok om kjærlighet\", \"Hjertets brød. Kjøkkenskriveri - med enkelte forslag\" og endelig \"Radiodager\".

Niels Winkel er en dansk billedkunstner som foruten sine landskaper og glassmalerier, er kjent for å være en fortreffelig portrettmaler. Niels Winkels forberedelser til å male bildet av Frederik Dessau består først og fremst av samtaler mellom de to, slik at maleren kan lære sin modell å kjenne. Niels Winkels forberedelser, \"research\", til maleriet er i all sin enkelhet historien i filmen

NRK2 torsdag kl 22.50

Dansk produksjon
En film av Henning Carlsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Henning Carlsen( til venstre) har laget filmen om Frederik Dessau (til høyre) (Foto: Sven Much Movies)

Niels Winkels ferdige maleri av Frederik Dessau (Foto: Sven Much Movies)