Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. april 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Spis og bli spist!

Den fascinerende fjæra

Barn finner mye spennende i fjæra. Her studerer en gutt sjøstjerner (Foto: Erling Svensen)
Barn finner mye spennende i fjæra. Her studerer en gutt sjøstjerner (Foto: Erling Svensen)
Utallige strandkrabber blir hver sommer halt opp av sjøen av nesten like mange ivrige barn. Dette må være sommerhobby nummer én. Time etter time tilbringer de ved vannkanten med sitt fiskesnøre, tålmodig ventende på at en grådig krabbe skal voldta agnet, gjerne et knust blåskjell eller ei snegle. Disse opp-og-ned krabbene kan symbolisere det livet vi finner i fjæra, en evig kamp for eksistens. Balansen mellom liv og død er hårfin. En glupsk jeger kan selv i neste sekund bli mat.

Fjæra er fascinerende, en utrolig verden for å utforske sammenhenger i naturen. Et digert matfat. Å samle de ulike skjellene som lever her er en annen spennende aktivitet for barna på badeturen. Programmet følger livet i tre ulike strandtyper. En stille, grunn bukt danner grunnlaget for et helt spesielt liv som har tilpasset seg disse forholdene. Det er ikke tilfeldig at sjøfuglene særlig liker seg her.

Tjelden
Tjelden har utviklet et langt, tynt nebb som den fanger hjerteskjellet med. Å studere måten den åpner skjellet på er imponerende i seg selv. Den tvinger sitt spisse nebb inn mellom skjellets halvdeler og presser det opp. Og der ligger den lekreste retten klar. Dette er et kunststykke når man vet hvor kraftig lukkemuskulaturen er på et slikt skjell. Andre fugler har andre spesialiteter på matseddelen. Grunna byr på noe for enhver smak.

nSmart med vannkikkert
Forflytter man seg gradvis ut mot områder som er utsatt for strøm og vind, skifter bildet. Nye arter som stiller andre krav til vann og bunnforhold. Det er et stadig skiftende liv, i konstant forandring. Den smarte ønsker seg en vannkikkert. Den kan bli selve nøkkelen til mange, nye oppdagelser. Og nettopp det handler programmet om. Hvordan utvide sommeraktivitetene slik at det å dra ut på en liten badetur kan bli veien til nye, spennende oppdagelser, hvordan vi kan bli kjent med stadig flere av sjøens skapninger. Det er viktig å oppdage det fine samspillet mellom alt som lever. Den hårfine balansen som vi mennesker så altfor lett forrykker ved tankeløs atferd.

Egenprodusert naturdokumentar fra NRK Sørlandet
Programansvarlig: Bjørn Haavind
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Bilder
1. Barn finner mye spennende i fjæra. Her studerer en gutt sjøstjerner (Foto: Erling Svensen)

2. Strandkrabbene symboliserer livet i fjæra. En evig kamp for livet (Foto: Erling Svensen)

3. Blåskjell (Foto: Erling Svensen)