Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 28. mars 2002 kl 20.10 Fadime Sahindal

Truet av familien

I 1998 viste SVT en dokumentar om kurdiske Fadime som i 21. januar i år ble skutt og drept av sin egen far. Fadime nektet å følge familiens tradisjoner og gifte seg med en fetter fra hjemlandet. Hun levde under stadige trusler og politianmeldte til slutt sin egen familie. NRK2 viser i kveld dokumentaren som følger den dramatiske rettssaken. Vi får møte Fadime og hennes svenske kjæreste.

Familiens uskrevne regler tilsa at Fadime skulle leve i stillhet i påvente av å gifte seg med en kurder. Det ville hun ikke.

- Hun har brutt med familien gjennom ikke å følge dens regler, har faren fortalt i retten.

- Slik jeg har vanæret dem, kan de kun få tilbake æren sin ved å drepe meg, forklarte Fadime under rettssaken. Hun var overbevist om at de ikke ville nøle med å sette drapstruslene ut i livet. Kort tid etter rettssaken omkom hennes svenske kjæreste i en bilulykke. En uke senere ble hun overfalt og mishandlet av sin egen bror på et åpent torg i Uppsala.

Broren ble dømt til fem måneders fengsel for mishandlingen. Under rettssaken uttalte Fadime følgende til Aftonbladet:

- Det gjør så vondt. Mamma og bestefar har kommet hit for å støtte min bror. De klapper ham oppmuntrende på ryggen, og oppfører seg som om det er meg som er problemet i dramaet. Det er jo jeg som er blitt mishandlet og trakassert.

I dokumentaren forteller Fadime hvordan hun opplever møtet mellom gamle tradisjoner og det moderne svenske samfunnet.

Svensk dokumentar fra 1998
Originaltittel: ”Striptease – hotad av familjen”
Kontaktperson, innkjøp: Gunilla Gaarder(tlf. 23 04 93 64)
Pressekontakt:Hilde Ljøen (23 04 72 36)