Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. desember 2003 kl 20.25 Brennpunkt: - året 2003

Gjensyn med årets viktigste dokumentarer

Hvert år lager Brennpunkt-redaksjonen 32 dokumentarer. Flere av dem får store konsekvenser. I kveld får du et gjensyn med noen av de viktigste sakene som ble tatt opp i 2003. Hva har skjedd etter at programmene ble sendt?

Redaksjonen har fulgt opp seks av historiene. I kveld får du se hvordan de har utviklet seg.

Skygger fra fortiden
Mange nordmenn går rundt med plager fra et farlig virus som de har fått på norske sykehus. Helsevesenet har visst om det, men ti år har gått uten at pasientene har fått informasjon om den fryktelige hemmeligheten. Mange fikk først vite sannheten etter at Brennpunkt satt fokus på saken.

Etter programmet oppfordret helsemyndighetene folk som hadde fått blodoverføring før 1993 til å teste seg. Hva ble resultatet?

I dypeste hemmelighet
Brennpunkt avslørte den hittil ukjente historien om hvordan dykkere ble brukt som forsøkskaniner i livsfarlige eksperimenter i Nordsjøen. Forsøksdykk ned til 360 meter har gjort flere uføre for livet.

En av forsøksdykkerne var polarhelten Børge Ousland. Nå er polfareren engstelig for hva som kan ha skjedd med ham. Hydro, som var ansvarlig for dykkene, nektet å stille opp i programmet. Hva sier de nå?

Vodka, visum og videotape
I programmet "Visum, vodka og videotape" ble vi med inn i to asylsøkeres hverdag og fest. Helst fest.

Natalia og Igor var blant 700 asylsøkere som kom til Norge fra Ukraina i fjor. Strømmen av ukrainske asylsøkere til Norge har nå nesten stanset opp. Etter 10 måneder ble Natalia og Igor utvist fra Norge. Hvordan går det med dem i Ukraina?

Et godt hjem
Barn er blitt utsatt for overgrep og omsorgssvikt på norske barnehjem. Stat og kommune sviktet tilsynsoppgavene sine, men staten har aldri gitt de tidligere barnehjemsbarna en unnskyldning.

– Det var ikke et barnehjem. Det var en barnebosshaug, sier Jan Erik Taule (51), som bodde på Bergens Guttehjem fra han var åtte til han var 15 år gammel. Programmet fikk store konsekvenser. Hva gjorde Bergen kommune?

En lettvint løsning
Tallet på narkomane som får metadon, stiger i hurtigtogfart, men brukerne fortviler over dårlig oppfølging. – Jeg hadde et stort håp, og så ble jeg så skuffa, sier Karin Anita Karlsen.

Hun har vært rusmisbruker i 20 år og hadde gått på metadon det siste året da Brennpunkt traff henne. I fire år hadde hun bodd på et hybelhus i Oslo sammen med aktive rusmisbrukere. Isolert og passiv satt hun på sitt rom med kontinuerlige tilbud om narkotika på døren. Hvordan går det nå?

Det pedofile nettet
Sommeren 2001 finner politiet i Trøgstad store mengder ulovlige bilder av barn. I beslaget finner de også en rapport på 130 sider, Bucharestrapporten, skrevet av en "B. Lund." Bucharestrapporten beskriver seksuelle overgrep mot barn i Romania, begått av forfatteren selv.

Gjennom intens jakt finner Brennpunkt forfatteren, en dansk nødhjelpsarbeider ved navn Bent Lund. Men det skulle vise seg at Bent Lund også hadde norske medhjelpere. Etter programmet ble flere av de medvirkende dømt.

Vi advarer foreldre mot å la barn se programmet.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlige: Norunn Reinertsen
Redaktør: Morten Møller Warmedal
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96