Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. oktober 2005 kl 19.55 Faktor: Kampen for livet

Å leve på kode

Christine rømte fra en voldelig samboer. Nå forsøker hun og barna å starte en ny tilværelse. (Foto: NRK)
Christine rømte fra en voldelig samboer. Nå forsøker hun og barna å starte en ny tilværelse. (Foto: NRK)
Kvinner som flykter fra mishandling, må enkelte ganger skifte identitet og adresse – de må "leve på kode". Etter syv år med gjentatt mishandling flyktet Christine Bassøe Jørstad og barna fra en voldelig samboer. I Faktor forteller hun om frykten, flukten og det å forsøke å starte en ny tilværelse.

En sommerdag i 1998 hadde Christine fått nok, hun var redd for at hun ikke ville overleve en mishandling til. Med hjelp fra sin familie flyktet hun med Stephen ( 7 år) og Samira (3 år) til et krisesenter nær Oslo. Men politiet og krisesenteret regnet situasjonen som så farlig at de anbefalte henne å dra langt vekk.

Ikke-eksisterende
Etter en dramatisk flukt med bil og tog for å skjule sine spor, ble hun mottatt av krisesenteret i Tromsø, der hun fikk hjelp til å skifte navn og få hemmelig adresse. Hun skulle leve på kode, som det heter. Hun og barna måtte bryte all kontakt med sitt miljø i Oslo, og de måtte være forsiktige med å fortelle om sin bakgrunn til sitt nye miljø i Tromsø. Bare kontakten med Christines foreldre beholdt de.

- Jeg byttet jo navn for å bli usynlig, så barna og jeg ble på en måte ikke-eksisterende.
Til Faktor forteller Christine og sønnen Stephen hvor vanskelig det var å forlate alle vennene, og holde sitt nye miljø på avstand.

I vår tok Christine tilbake sitt eget navn, Bassøe Jørstad. Hun flykter ikke lenger.

Krigssonen
Christine gir oss et sjeldent innblikk i hvordan det er å leve hver dag med frykt for å bli funnet av en voldelig tidligere samboer, hvordan all kraft går med til å lage sikkerhetsopplegg, hvordan leilighet og uteområder blir mulige krigssoner, at han kan dukke opp når som helst.

Hun forteller hvor lang tid det tar å bearbeide traumene sine og øve seg opp til en tilværelse hvor hun kan beherske angsten.

TV-aksjonen
Denne Faktor-dokumentaren er laget i samarbeid med årets TV-aksjon, "Drømmefanger". De innsamlede midlene går i år til Fokus, et forum for kvinner og utviklingsspørsmål. Temaene er "Kvinner i og etter krig og konflikt", "Vold i nære relasjoner", "Trafficking" og "Kjønnslemlestelse".

Christine arbeider for TV-aksjonen i Tromsø.


Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2005)
Programskaper: Gerd Inger Polden
Prosjektleder: Chris Foss
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 77 51/92 01 55 79


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer