Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. januar 2003 kl 21.30 Faktor: Faktor: Smaken av druer

Å leve med døden

Kjell Arne Hansen forsyner seg av livet, mens han lærer seg å leve med uhelbredelig kreft. (Foto: Nader Izadpanah)
Kjell Arne Hansen forsyner seg av livet, mens han lærer seg å leve med uhelbredelig kreft. (Foto: Nader Izadpanah)
Føles livet mer intenst når du vet at du skal dø? Kjell Arne Hansen har uhelbredelig kreft i bukspyttkjertelen. Vi følger ham i tiden etter diagnosen.

- Alle sanseinntrykk er blitt sterkere etter at jeg fikk denne diagnosen, sier han selv. For ham har livet fått sterkere farger og lyder etter at han fikk beskjeden om at kreften var uhelbredelig.

Å bli rammet av kreft kan føre til usikkerhet, sjokk, fortrenging, sinne, skyld, skam, anklager, bitterhet, isolasjon eller tretthet. Å lære og leve med kreft er ikke alltid like lett. Kreft i bukspyttkjertelen er en svært alvorlig sykdom med en dyster prognose. For de fleste pasientene stilles diagnosen så sent at man ikke kan gi helbredende behandling.

Naturen føles sterkere
I ”Smaken av druer” følger vi Kjell mens livet hans er i ferd med å ebbe ut. At han har lært å akseptere sykdommen gjør livet lettere, og han er overbevist om at himmelen venter ham når livet tar slutt. Han føler at han opplever synsinntrykk, fuglekvitter og andre lyder i naturen mye sterkere etter at han fikk diagnosen. Gjennom en siste reise i fjellet vil han gjenoppleve barndommen. Med seg på turen har han en båndopptaker, for å kunne ta med seg lydene fra fjellet hjem.

Sorgarbeidet ved å miste sitt eget liv, er en prosess som varer livet ut for Kjell. Samtidig med denne smerten tar han opp nye interesser, og gjør sitt beste for å ta vare på de gode minnene og opplevelsene.

- Jeg fylte opp mitt liv med mye av ingenting og syntes det var viktig, men når jeg ser tilbake, ser jeg at det er mye jeg kunne hatt ugjort, sier han i en oppsummering av sitt liv. Kjell Arne Hansen døde noen dager etter opptakene til dette programmet.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Nader Izadpanah
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96