Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. juli 2003 kl 20.05 Tower i London: Skattkammeret

Vokter kronjuvelene

Tower skjuler mengder av uvurderlige skatter og vakre kronjuveler. (Foto: Channel 4)
Tower skjuler mengder av uvurderlige skatter og vakre kronjuveler. (Foto: Channel 4)
Tower i London har alltid vært et trygt sted for kronjuvelene og andre skatter. Men det var før vokterne møtte juveltyven Colonel Thomas Blood.

Helt fra Tower ble bygget, er det blitt brukt som oppbevaring av kostbare skatter. I kveld får vi se hvordan kronjuvelene blir pusset og stelt med den største forsiktighet. Vi får også høre historien om Cullinan-diamanten som er verdens største diamant. Og vi får se kronen som George IV brukte under kroningen. Den er nå ribbet for juveler, men da den ble brukt, var den pyntet med over 12 000 diamanter.

Selv om kronjuvelene voktes døgnet rundt, og Tower regnes som et sikkert oppbevaringssted, har det forekommet tyverier. Vi får høre historien om juveltyven Colonel Thomas Blood som begikk et frekt tyveri i 1671.

Om serien
Åtte torsdager i sommer vil dokumentar-serien "Tower" ta seerne med på innsiden av en av verdens mest populære turistattraksjoner, Tower i London. Vi får et rikt bilde både av dagliglivet innenfor festningen og dens fargerike historie.

Det er første gang et tv-team har fått lov til å slippe til, og gjennom møtet med mennesker som jobber i Tower i dag, får vi innblikk i noen av hemmelighetene som skjuler seg i festningens nesten 1000 år gamle historie.


Innkjøpt britisk dokumentarserie
Produsert av Lion Television for Channel 4
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/98 48 02 78,