Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 4. oktober 2008 kl 19.55 "Nordkaperen" seiler i Indonesia

Med seilskute i indonesisk farvann

Nordkaperen seiler i Indonesia: Kaptein Troels Køvedal og hans mannskap, som består av familie og venner. (Foto: Mikael Ib Hansen, DR)
Nordkaperen seiler i Indonesia: Kaptein Troels Køvedal og hans mannskap, som består av familie og venner. (Foto: Mikael Ib Hansen, DR)
Vi får merke suset fra fjerne himmelstrøk når kaptein Kløvedal og hans besetning setter kurs mot Indonesia med den danske seilskuta "Nordkaperen’.

I seks programmer får vi oppleve livet til sjøs, den fargerike indonesiske kulturen og den imponerende sørøstasiatiske naturen. Troels Kløvedal forteller med innlevende om Indonesias historie fra islams inntreden på 1200-tallet og frem til i dag.

Første stopp Malakka
Toktet begynner i Malakkastredet, hvor besetningen går i land i byen Malakka som er preget av stredets sjøfartshistoriske betydning.

Kløvedal forteller blant annet om den kinesiske storadmiral Chong Hes’ store flåter som seilte i området i begynnelsen av 1400-tallet, om portugisernes landgang i 1500-tallet og om de engelske og hollandske kolonimakter som dominerte helt frem til etter 2. verdenskrig.

Dansker i Indonesia
I alle seks programmene møter seerne dansker som har bosatt seg i Indonesia. I Singapore møter Kløvedal sin gamle venn fra handelsflåten, Ib Fruergaard, som etter en karriere i handelsflåten og en direktørstilling i rederiet Mærsk er blitt konserndirektør for et stort kinesisk rederi.

I tillegg til Kløvedals gamle venn skal vi bl.a. møte forstmannen Michael Jæger, som er ansatt av den indonesiske regjering for å hindre illegal hogst i landets nasjonalparker.

Den tidligere ambassadørfrue Anne Lise Klausen, ansatt av Verdensbanken som antikorrupsjonsekspert for den indonesiske regjering, og biologen Lars Møller arbeider med katastrofebekjempelse for Dansk Røde Kors.

Og når "Nordkaperen" legger til på Bali, besøker Kløvedal forfatteren Jan Bredsdorff, som bor i en liten skrivestue med utsikt til havet.

Farlige vulkaner og lekne delfiner
Den indonesiske naturen er imponerende, og seerne kommer både til at oppleve vulkaner, frodig regnskog og ville dyr. Besetningen går i land på en av Komodoøyene for å finne de berømte og beryktede Komodovaranene

Mer løsslupne er de når de hopper i vannet og svømmer sammen med lekne delfiner i et delfinreservat, og når de dykker mellom vakre koraller, fargestrålende tropefisk og mektige rokker. De besøker også et senter for foreldreløse orangutangunger dypt inne i jungelen i det sydvestlige Kalimantan.

Muhammedkrisen fra en sjøfarers synsvinkel
Opptakene til programmene begynte i januar 2006, men måtte avbrytes i mars og april, da krisen med karikaturtegningene var på sitt verste.

Da den danske ambassaden i Jarkarta stengte etter begivenhetene i Danmark, var ’Nordkaperen’ nødt til at stryke flagget og trekke på land i Jakartas havn. Opptakene begynte igjen i mai 2006, og på vei mod Bali kommenterer Kløvedal tegningene som var årsak til krisen.

Kløvedal var på sin første jordomseiling på 70-tallet. Han har også laget en programserie om sitt seiltokt i Kinahavet med "Nordkaperen".

Nordkaperen seiler i Indonesia (1:6)
Originaltittel: Kløvedal i Indonesien
Dansk dokumentar
Produsert av Danmarks Radio (2006)
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 997 97 743
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no