Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. august 2009 kl 21.30 Det verkelege neandertalmennesket

Huleboerne – klokere og flinkere?

Nyere forskning avslører en helt annen side og sannhet ved huleboerne i kveldens dokumentar om det virkelige neandertalermennesket. (Foto: ZDF)
Nyere forskning avslører en helt annen side og sannhet ved huleboerne i kveldens dokumentar om det virkelige neandertalermennesket. (Foto: ZDF)
Neandertaler er en lite flatterende beskrivelse, ofte brukt om de av oss som blir sett på som mer ukulturelle og dummere enn folk flest. Men var det virkelige neandertalermennesket så dum som folk tror? I kveldens dokumentar avslører nyere forskning enn helt annen side og sannhet ved huleboerne.

Ingen liker å bli kalt en neandertaler – en dum, ufin person med manerer som en huleboer. Men hva vet vi egentlig om det virkelige neandertalermennesket?

Talentfulle
For 42 000 år siden var menneskene i Europa ganske så like oss slik vi er i dag. De laget klær og utstyr, bygde hjem og utdannet barna sine. Men likevel er vi totalt forskjellig. Denne tyske dokumentaren tar for seg nyere forskning som viser at urmennesket hadde egenskaper og talenter som overskygger evnene til oss mennesker i dag. Gjennom nytenkende teknologi kan vi nå finne ut akkurat hvordan de levde.

Tysk dokumentar (2007)
Originaltittel: Der neandertaler
Norsk kommentar: Sølve Stang
Produsert av: ZDF
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/ 975 25 287
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900