Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. juli 2002 kl 19.30 Rundt neste sving: Tingvoll

Grepa kvinnfolk

Andreas Lunnan på sin gule scooter. (Foto: Erik Bull, NRK)
Andreas Lunnan på sin gule scooter. (Foto: Erik Bull, NRK)
Handlekraftige kvinner er blant dem som dukker opp når Andreas Lunnan i kveld parkerer scooteren på Tingvoll.

Ute på Aksneset står Marit Lervik klar med båten for å stikke ut på fjorden og trekke garnene. Hvis det blir fisk å få, inviterer hun til kraftig kost i fjæra.

Rose Bergslid er kommunens unge, dynamiske jordbrukssjef som driver hjemgården ved siden av å være byråkrat.

Målfrid Bølset er klokker i Tingvoll kirke, dette stilfulle gudshus som ble bygget på 1100-tallet og blir kalt Nordmørskatedralen. Hjemme på gården har hun innredet et gammelt stabbur for tekstilproduksjon, nærmere bestemt antrekk for presteskapet. Her syr hun kjoler og skjorter etter mål, av stoffer som Kristine Hagen vever i sin lille bedrift.

Unni Boksasp skal vi møte oppe på fjellgården Åkerfallet, der den kjente kvedersken Magnhild Almhjell hadde sitt hjem. Unni viderefører folkemusikkarven fra sin sambygding, og byr på smakebiter fra denne tradisjonen.

Nordmørsmusikk
I Tingvoll kirke får kantor Tor Strand assistanse av Ola Bræin, som med sitt munnspill presenterer glimt fra nordmørsmusikken som hans far, komponisten og dirigenten Edvard Bræin, samlet og gav ut i 1938.

På Straumsnes skole lar guttene i firmaet ”Naturprodukter ASA” ferie være ferie, og jobber i skogen til beste for sin skolebedrift. De driver omsetning av ved, og må sikre seg et solid lager før fyringssesongen starter.

Norges første senter for økologisk landbruk, NORSØK, har nå 15 års drift bak seg på Tingvoll gard, og det er absolutt grunn til å regne med at NRK-teamet svinger innom for å lodde stemningen på grasrota.

Om serien
Andreas Lunnan (”Rundt neste sving”), Tore Skoglund (”Mellom bakkar og berg”) og Dag Lindebjerg (”SommerDag”) skal hver for seg legge ut på sine årlige sommerturer for å glede seerne med programmer fra vårt vakre land.

I år har Andreas Lunnan valgt å utforske nordvestlandet, først og fremst Nordmøre, på sin gule scooter.

Neste tirsdag avsluttes serien med et besøk i Todalen, der vi finner Europas minst forurensede område, Kårvatn.

Serie fra NRK Program riks, TV Tyholt
Programleder: Andreas Lunnan
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 /95 10 02 99

Bilde
1 Andreas Lunnan på sin gule scooter. (Foto: Erik Bull, NRK)
2 Marit Lervik med et par eksemplarer fra longefangsten fra Trangfjorden på Tingvoll (Foto: Andreas Lunnan)
3 Unni Boksasp utdanner seg som folkemusiker, og kveder tre slåtter i kveldens "Rundt neste sving"-program fra Tingvoll (Foto: Andreas Lunnan)