Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. august 2009 kl 19.45 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Et hjemsted for utflyttede Oslo-folk

Oslo-ekteparet Liv og Trond Burud tok med seg sønnen Erik, og flyttet til et småbruk i Finnskogen (Foto: Rune A. Hansen)
Oslo-ekteparet Liv og Trond Burud tok med seg sønnen Erik, og flyttet til et småbruk i Finnskogen (Foto: Rune A. Hansen)
Liv og Trond Burud hadde begge to vokst opp i Oslo, de hadde skaffet seg hus og hadde hver sin godt betalte jobb. Men de likte ikke bygatene, kavet, jaget og kampen mot klokka. Så ofte de kunne dro de til hytta i Østmarka, men i lengden var det ikke nok å oppleve naturen bare i helger og ferie.

En dag tok de med seg sønnen og reiste østover og nordover, på leting etter et nytt hjem, fjernt fra storbyen. De fant et fraflyttet småbruk i en liten, avfolkningstruet grend nesten inne ved svenskegrensen.

Den første turen til Risberget virket uendelig lang. Neste gang de dro ut for å se og tenke, virket den kortere. Så solgte de huset i Oslo og kjøpte det fjerntliggende småbruket på Finnskogen.

Målet var å bli sauebønder, og det ble de også – en tid. Men så tok ulven livet av flere av dyrene, og en gammel naturverner fikk noe å tenke på.

Rikere enn før
I dag er dyrelivet begrenset til fire hunder, en flokk høner som spankulerer på tunet og noen fasaner, røyer og tiurer som lever livet i bur. Kyllingene som røyene klekker ut, blir solgt til jeger- og fiskeforeninger som setter dem ut i områder som er fattige på skogsfugl. Resten av inntekten får de gjennom produksjon og salg av tiner og andre tradisjonsrike trevarer, og deltidsjobben Liv har i en barnehage.

Inntekten er halvert, men likevel føler de seg rikere enn før. Kanoturene på tidligere fløterelver, en stille stund ved en gammel tømmerkoie, en kveldstime med fiskestang ved speilblanke tjern eller turen med børse og bikkje på jakt etter hare og elg, kan ikke måles med penger for naturfrelste Oslo-folk.

Om serien
Drømmer du om å slå deg ned på et skjær i havet eller en fjellhylle, fjernt fra travle bygater, stress og støy? I sommer blir det gjensyn med Oddgeir Bruasets programserie som tar oss med til nye steder "utenfor allfarvei".

– Vi skal ut til kysten, inn i fjordene og opp i fjellene, vi skal nord og sør, øst og vest, og overalt treffer vi folk som har et spennende sted å vise fram og en interessant livshistorie å fortelle. Noen er gamle, noen er unge, noen er innflyttere, noen har bodd der hele livet, men alle har det til felles at de ikke lever der fordi de må, men fordi de vil – simpelthen fordi de tror at de får mer ut av livet.

Sendt tidligere.


Egenprodusert dokumentar fra NRK Møre og Romsdal
Programleder/programansvarlig: Oddgeir Bruaset
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900