Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. desember 2006 kl 21.15 En udødelig mann

Et drama fra virkeligheten

Anders Baasmo Christiansen spiller Henrik Ibsen i storsatsingen
Anders Baasmo Christiansen spiller Henrik Ibsen i storsatsingen "En udødelig mann". Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
Historien om Henrik Ibsens unge år er minst like dramatisk som noen av hans skuespill. Svik av idealer, lidenskap, utroskap og barn født utenfor ekteskap preget livet til den unge mannen. I kveld starter historien om "En udødelig mann" - NRK Dramas storslåtte avrunding av Ibsenåret 2006.

Dette er første gang Henrik Ibsens liv er blitt filmatisert. Serien i tre deler tar seerne med på en reise gjennom forskjellige epoker i Henrik Ibsens unge år. I denne meget viktige perioden i livet skjer det voldsomme hendelser som må senere ha fungert som noen av dikterens rikeste stoffkilder. Etter at suksessen som forfatter var et faktum, levde Ibsen et meget rutinepreget liv i tilbaketrukket borgerlighet.

Manusforfatter Siri Senjes toårige dypdykk i Henrik Ibsens liv og personlighet bød på mange utfordringer. Materialet fra Ibsens unge år er relativt magert og lite kjent. Mange velbrukte kilder er sterkt subjektive. Hvilke historier er sannhet og hva er myter? Hun har derfor valgt å ta utgangspunkt i virkelighetens merkesteiner og så diktet relativt fritt rundt disse.

I rollen som Henrik Ibsen møter vi Anders Baasmo Christiansen, hans far spilles av Sven Nordin og Kjersti Holmen spiller moren. Nettopp det kompliserte forholdet mellom dikteren og hans foreldre står sentralt i fortellingen. Henrik brøt tvert med dem som 22-åring og så ingen av dem igjen.

Andre episode av serien blir sendt i morgen, tredje og siste episode blir vist 28. desember.

Første episode
"En udødelig mann" starter på 1830-tallet der vi møter en bråbegavet Henrik som vokser opp i en av Skiens rikeste familier. Alt ligger til rette for en strålende fremtid for ham da familien som ved et lynnedslag blir kastet ut i økonomisk ruin, fattigdom og skam.

Marichen, moren til Henrik, forguder den talentfulle sønnen sin og er villig til å underlegge seg den verste fornedrelse for at han skal få studere og bli til noe, som hun sier. Knud Ibsen er en steil og stolt mann som nærmest virker sjalu på forholdet mellom sønnen og moren.

I rollen som faster Ploug møter vi Wenche Foss, som har sagt at dette blir hennes finale som skuespiller. Faster Ploug er et forstyrret gammelt menneske som bor hos familien Ibsen. Før hun dør, avslører hun noe om Marichen og familiens historie overfor Henrik.

Henrik drømmer om å gå på latinskolen, men må likevel avslutte skolegangen som 15-åring. Da blir han sendt av gårde med båt til Grimstad for å begynne som apotekerlærling.

Om produksjonen
"En udødelig mann" er regissert av Berit Nesheim, og dette er en av NRK Dramas mest omfattende og tidkrevende produksjoner. Kostymene ble leid i England, og alle eksteriører måtte gjøres om for å passe til tidsepoken. Det vil si at asfalt ble skiftet ut med grus, vinduer i hus måtte skiftes, trafikkskilt måtte tas ned og lysarmaturer demonteres. Serien er filmet i HD-kvalitet over 72 dager i Lillesand, Risør, Follo Museum, Fredrikstad, Folkemuseet, Ladegården og i studio.Egenproduksjon fra NRK Drama (2006)
Regi: Berit Nesheim
Manus: Siri Senje
Produsent: Tore Bergstrøm
Produksjonsleder: Inger Vatne
Musikk: Trond Bjerknes
I rollene: Anders Baasmo Christiansen (Henrik Ibsen), Sven Nordin (Knud Ibsen), Kjersti Holmen (Marichen Ibsen), Wenche Foss (faster Ploug), Laila Goody (tjenestejenta Else Sofie), Kaia Varjord (Clara Ebbell), Birgitte Larsen (Hedvig), Sigurd Arntzen (unge Henrik), Bjørn Sundquist (Reimann), mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden 23 04 98 41/909 55 364