Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. august 2001 kl 23.15 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Kongeriket Norden

Kongehus i forvandling

. Kong Haakon VII av Norge, Kong Gustav V av Sverige og Kong Christian X av Danmark (Foto: SVT)
. Kong Haakon VII av Norge, Kong Gustav V av Sverige og Kong Christian X av Danmark (Foto: SVT)
Kveldens dokumentar er i to deler og tar for seg kongehusene i Norden. Programmene handler om våre tre nordiske kongehus, og deres kamp for å overleve i moderne tid. Hvordan kan det ha seg at det monarkistiske styresettet i Norden, til tross for dårlige odds, har kunnet overleve i en tid med så store forandringer fra tidligere tider? Kommer kongehusene til å bestå også etter neste generasjonsskifte?

I denne første delen handler det om den fantastiske forvandlingen som har skjedd: fra tre kongedømmer styrt av patriarker, født og oppvokst på 1800-tallet, fram til dagens moderne monarkier med bred støtte fra folket. – Det er egentlig fantastisk at alle de tre nordiske kongehusene har overlevd hele 1900-tallet, sier programskaperen, Christian Peters fra SVT. Mange keiserdømmer døde ut allerede i begynnelsen av forrige århundre.

Tronarvingens betydning
Programmet forsøker å gi et bilde av de høye hattenes siste tid, og vise hvordan Christian X og Haakon VII til tross for, eller takket være, sine gammeldagse vurderinger klarte å bli et samlende symbol for sitt folk som trengte nettopp det i en tid med krig og utrygghet.

Monarkiets viktigste overlevelsesmåte er å produsere en tronarving som skal gifte seg med rett person, og få en ny tronarving som gjør det samme. Programmet forteller om Gustav Vs barnebarn som, til tross for at de var to generasjoner fra tronen og dessuten ”reserver”, ikke fikk lov til å gifte seg med hvem de ville.

Generasjonsskifte
Det store generasjonsskiftet i Norden kom med Fredrik IX i Danmark, Olav V i Norge og Gustav VI Adolf i Sverige. De forsøkte å skape en kongerolle på nye premisser – en rolle der kongen var sivil, gjerne viste publikum sine slott og hadde offentlige interesser som kunne minne om vanlige yrker.

Dette med å presentere en komplett kongefamilie og sikre tronfølgen er ikke alltid like lett å ordne, sier Christian Peters.

Programmet viser hva som hendte da bare døtre ble født innenfor slottets vegger i København, da kongen i Oslo ble enkemann og da den norske tronarvingen valgte en borgerlig kvinne ved sin side, noe som skapte en viss debatt i 1960-tallets Norge.

Vilkårene for de nordiske kongehusene ble ytterligere forandret med neste generasjon da Margrethe II, Harald V og Carl XVI Gustav tok over.

Den andre delen av serien sendes mandag 20. august og handler om de nåværende tronarvingenes liv.

Svensk produksjon
Regi Christian Peters SVT
Originaltittel: ”För Gud och fosterland”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Kong Haakon VII av Norge, Kong Gustav V av Sverige og Kong Christian X av Danmark (Foto: SVT)
2. Kong Gustav VI Adolf av Sverige (Foto: SVT)
3. Kong Fredrik IX av Danmark (Foto: SVT)
4. Det svenske kongeparet Kong Carl XVI Gustav og Dronning Silvia (Foto: SVT)