Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. juni 2000 kl 23.15 Nattkino: Carrington

Nattkino: Carrington (t)


NRK1 lørdag 17. juni kl 23.15
Carrington

En særegen kjærlighetshistorie

\"Carrington\" er fortellingen om kunstnerinnen Dora Carrington, som begikk selvmord 39 år gammel i 1932 etter å ha levd et intenst liv på alle måter.

Dora Carrington foretrakk å bli kalt ved sitt etternavn. Hun bodde i en tid sammen med to menn, ektemannen Ralph Partridge og forfatteren Lytton Strachey. Carrington beskrev deres liv sammen som \"en treenighet av lykke\". Men foreningen mellom de tre var skiftende og usikker. Ekteskapets grenser var flytende, og Doras elskere kom og gikk. Doras oppmerksomhet var alltid rettet mot Lytton, som var hennes store kjærlighet. Denne lidenskapen sluknet aldri. Deres forhold var unikt for sin tid og anses i dag som en meget uvanlig og gripende kjærlighetshistorie.

Livskamerat
Dora elsket Lytton på alle måter, Lytton elsket Dora som en livskamerat. Han var mer interessert i Doras beiler, Ralph Partridge. Dette førte til at Dora giftet seg med Ralph. På denne måten kunne hun leve sammen med begge to.

Dora Carrington
Dora Carrington var en av de beste elevene på Slade School of Fine Art. I 1915 var hun 22 år gammel, robust og med en frisyre som sjokkerte omgivelsene - det maisgule håret var så kort at nakkehårene syntes! Dora fant stor glede i å male og tegne og etterlot seg en rekke malerier som første gang ble utstilt i 1970 i Grosvenor Galleries i London. I dag går maleriene hennes for skyhøye priser.

Da Lytton døde i 1932 av kreft, så ikke Dora noen grunn til å leve lenger. \"Det er utenkelig at du skal være borte hver dag i resten av mitt liv\", skrev hun i et brev.

Sterke nav på rollelisten
Oscar-belønnede Emma Thompson spiller Carrington, og i rollen som hennes livs store kjærlighet Lytton finner vi Jonathan Pryce. Manus og regi er av Christopher Hampton, som fikk Oscar for manuset til \"Farlig begjær\".

NRK1 mandag kl. 22.15
Tidligere sendt 2.8.99

Bilder
Emma Thompson og Jonathan Pryce spiller i filmen \"Carrington\".


Britisk spillefilm fra 1999
Regi og manus: Christopher Hampton
I rollene: Emma Thompson, Jonathan Pryce, Steven Waddington
Pressekontakt: Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, tlf. 23 04 89 56