Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 22. juni 2005 kl 21.40 Niern: Line

Sex og sommer i Oslo

Toralv Maurstad og Margrete Robsahm som Jacob og Line i den norske spillefilmen
Toralv Maurstad og Margrete Robsahm som Jacob og Line i den norske spillefilmen "Line" fra 1961. (Foto: Filmconsult AS)
"Line" er en av de få norske filmene som er blitt nominert til Gullpalmen i Cannes. Basert på Axel Jensens roman ved samme navn, spinner historien rundt den unge sjømannen Jacob, som plages av dårlige nerver. Et av de store spørsmålene filmen stiller er i hvilken grad arv og miljø preger avgjørelsene vi tar i voksen alder.

På grunn av nerveproblemene mønstrer Jacob av i Rotterdam. Legene råder ham til å reise hjem til Norge og snakke ut med sin tyranniske far, som er hovedårsaken til Jacobs problemer. Framme i Oslo velger Jacob heller å oppsøke kameraten Gabriel, og møter Line, som han var forelsket i før han dro til sjøs. De to innleder et forhold, og deler en hektisk sommer som er alt annet enn problemfri for de to elskende.

Jazz
Filmen fikk jevnt over gode kritikker i norsk presse, og særlig musikken skapte begeistring – "Line" er fullstendig kledd i jazz.

Axel Jensens roman "Line" var gjenstand for mange diskusjoner da den kom i 1958, og det var særlig den åpenhjertige miljøskildringen av vestkantungdommen som satte fart i debatten.

Norsk spillefilm fra 1961
Regi: Nils-Reinhardt Christensen
I rollene: Toralv Maurstad, Margrete Robsahm, Henki Kolstad, Per Christensen, Rønnaug Alten
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96