Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. september 2009 kl 21.40 Lærerne

Jenter er jenter verst

Lærerne (3): Lena Hansen tar tak i jentemobbing på Årvoll skole. (Foto: NRK)
Lærerne (3): Lena Hansen tar tak i jentemobbing på Årvoll skole. (Foto: NRK)
Det dreier seg om det sosiale miljøet i kveldens episode av "Lærerne". Det foregår mobbing på skolen, og Lena er den av lærerne som må ta tak i et voksende problem blant jentene på syvende trinn.

Jentemobbing er ikke så synlig som guttemobbing. Men den kan forårsake like mye smerte. Lena må mekle blant jentene i 7b som har blitt uvenner på grunn av noen bursdagsinvitasjoner. At noen jenter blir utelatt fra selskaper, er kime til konflikt.

Skolens ledelse må se til at de har handlingsplanene klare om det skulle komme melding om mobbing. Rektor liker å tro at de beste løsningene er i hans eget hode, men disse må kunne vises fram på papir.

I 1a lærer de forskjell på erting og mobbing, og øver på å gi hverandre gode ord.
Lars Petter, som sliter med å få grep om uroen i 5a, håper å få noen gode råd på kurset for nye lærere.

Mens Lars Petter er på kurs, får 5a vikar. Klarer stedfortrederen å få skikk på den urolige femteklassen?

Om serien
"Lærerne" er en dokumentarserie i fem deler fra Årvoll skole i Oslo. Omsorg, konflikter, latter og gråt. Lek og læring. Sjenerøst og modig har lærerne åpnet dørene til klasserommet sitt. Det er programskaperne bak NRKs dokumentarserier "UT" og "Jordmødrene" som nå har fått slippe inn på Årvoll. Filmteamet tilbrakte utallige timer der over flere måneder høsten 2008.

Elevene (og foresatte) og de lærerne som er mest i fokus, har fått se serien før premieren. Alle har uttrykt at de opplever den som en sannferdig gjengivelse av skolehverdagen. "Lærerne" er en observerende dokumentar der ingenting er iscenesatt.

Tre klassetrinn og fire lærere
Klasse 1a, 5a, 5b og 7b og deres lærere er hovedfokuset i serien. Problemstillingene til læreren for de bitte små førsteklassingene er gjerne annerledes enn de læreren for syvendeklassingene står overfor.

Nina Christiansen (52):
Lærer for klasse 1a. Nina er en trygg og rolig lærer som med vennlig, men bestemt hånd styrer smårollingene som har sitt første møte med skoleverket. Hun har 30 års erfaring fra skolen, er gift og har tre barn.

Lars Petter Flyen: (27)
Nyutdannede Lars Petter er lærer for klasse 5a. Dette er den første klassen han underviser, og overgangen fra skolebenken til virkeligheten blir tøff. Lars Petter er født i Oslo og har også vært elev ved Årvoll skole. Samboer, ingen barn.

Lena Hansen (30)
Arendalitten Lena har ansvaret for klasse 7b. Hun har jobbet i skoleverket i fire og et halvt år og har en klasse med flere elever som trenger spesialundervisning. Den engasjerte læreren er samboer, men har ingen barn.

Torunn Evje Silva (39)
Den andre læreren på femte trinn er Torunn som har 15 års erfaring som lærer. Hun blir en fin støttespiller for nyutdannede Lars Petter. Hun er fra Oslo, er gift og har to barn.

Rektor Karsten Lorentzen (57)
Rektor har den tøffe oppgaven å følge opp alt det administrative arbeidet som skolen er pålagt, samtidig som han skal ha en engasjert og motivert lærerstab. Karsten Lorentzen har 31 års erfaring fra skolevesenet og har vært rektor i 13 år, er gift og har to barn.


Egenprodusert dokumentarserie
Featureredaksjonen 2009
Dokumentar og Samfunn, NRK Marienlyst
Serieproducer: Nader Izadpanah
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no