Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. desember 2000 kl 14.25 Monarkiet i filmens århundre

Monarkiet i filmens århundre (ttv)


NRK1 2. juledag tirsdag 26. desember kl 14.25
Monarkiet i filmens århundre

Kongefamilien gjennom hundre år

I kveld tar Henry Notaker oss med på en reise i vår kongefamilies historie. Gjennom unike filmopptak - blant annet noen av dronning Mauds egne - møter vi kongefamilien både privat og offentlig. Samtidig fortelles en viktig del av vårt lands historie i krig og fred.

Beretningen starter i København i 1899. Den danske prins Carl sees i lystig lag utenfor Bernstorff slott i det første filmopptaket vi har av ham som noen år senere skulle bli Norges konge. I 1905 forlater han Danmark med kurs for Norge, sammen med sin britiskfødte hustru Maud og den lille sønnen Alexander, for å starte et nytt dynasti.

En vinterdag i 1905 stiger vår nye kongefamilie i land på Honnørbrygga i Oslo - en historisk begivenhet som ble festet til filmrullen. Et nytt monarki må ha symboler, men også de nye symbolene må ha rot i historien. Derfor ble Carl og lille Alexander omgjort til Haakon og Olav, navn med klang fra vikingtid og sagatid.

Historien i levende bilder
Middelalderkongenes bedrifter var blitt framført i skaldekvad og sagaer. Fra nå av tok filmen over som kronikørens aller viktigste uttrykksform. Fra den første filmrullen så laboratoriets lys i 1896 til digital-tv lå på eteren 100 år senere, kom de levende bilder mer og mer til å prege hele verdens levevis.

- Det norske monarkiets århundre er også filmens århundre. Filmen dokumenterer monarkiene, kanskje bedre enn noe annet, fordi de kongelige både er symbolske personer, politiske personer og kjendiser, sier Henry Notaker. - Vi har derfor et godt filmmateriale gjennom hele århundret, og ekstra godt er det fordi NRK har fått tilgang til det norske kongehusets private filmarkiv. Dronning Maud som var meget interessert i smalfilm, gjorde også sine egne opptak som viser glimt fra kongefamiliens dagligliv. Hun fikk også omgjort Slottets ballsal til kinosal for kongefamilien. Og filmframviser og maskinrom finnes på Slottet den dag i dag.

En bildefortelling
Dokumentaren \"Kongefamilien i filmens århundre\" som utelukkende bygger på arkivfilmmateriale, er en bildefortelling om det norske kongehuset i familien, i det norske samfunnet og i verden. Vi får blant annet se bilder av kong Harald som liten prins på stellebordet, men også kongefamilien sammen med Roosevelt, Paven, Churchill og Martin Luther King. Det betyr også hyggelige besøk i Holmenkollen og dramatiske avreiser under siste verdenskrig.

Kong Haakons og resten av den norske kongefamiliens klare standpunkt mot nazismen og deres betyding for at Norge i 1945 igjen var et fritt land, kommer tydelig fram i denne dokumentaren. Bildene fra en norsk 17. mai-feiring i USA under krigen der prins Harald og hans søstre går i tog og holder det norske flagget høyt hevet, gjør et sterkt inntrykk.

Slektskap over landegrenser
Norges historie er tett sammenvevd med de andre skandinaviske land. Fram til 1814 ble vi styrt av danske konger, deretter av svenske. Når vi så skulle ha vår egen konge i 1905, valgte vi en dansk prins. Sønnen giftet seg med en Bernadotte, og så var alle i familie. Det kommer også tydelig fram i dokumentaren.

Som underliggende element opplever vi filmens historie fra de første stumme flimrende svart/hvitt-bilder til de moderne fargebilder med lyd.

NRK1 tirsdag kl 14.25
Sendt 17.5.00

Dokumentar bygd på arkivfilm fra Slottet og materiale fra norske og nordiske filmarkiver
Kommentarene er ved Henry Notaker
Prosjektleder: Hanne Hoel
Regi: Torstein Vegheim
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41(anne- marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Kong Harald har åpnet Slottets arkiver for NRKs Henry Notaker som på nasjonaldagen gir oss kongefamiliens historie gjennom hundre år. (Foto: Helge Semb)

2. Kong Harald som liten prins under 17. mai-feiringen i USA under krigen. (Foto: NRK)