Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. oktober 2013 kl 21.30 Brennpunkt: Agentens skriftemål

Agent for CIA


Fem dager før han døde avslørte 81-år gamle Arne Lund fra Sappen i Nordreisa sin store hemmelighet til NRK Brennpunkt: Han hadde vært agent for CIA under den kalde krigen.

Hverken hans kone eller de seks døtrene fikk vite at han på 1950-tallet lot seg verve av en amerikansk offiser til å gjennomføre etterretningsoppdrag via Finland inn i Sovjetunionen. Det er Brennpunkt som forteller dem hva faren på en av sine siste levedager hevdet, at han hadde vært agent for CIA.

Den kald krigen
Dette var under den kalde krigen, da det var svært vanskelig å skaffe informasjon om hva som skjedde bak jernteppet. Vest sto mot øst, og Nato-landet Norge ble brukt av USA i striden med Sovjet-imperiet.

Arne Lund var smigret over å bli vervet til farefulle oppdrag, men også pengene fristet.

- Hvor mye jeg tjente, får du ikke vite, sa Lund fra sykesenga på Sonjatun sykehjem. I stedet fortalte han i detalj om turene inn i Sovjetunionen til fots.

Første nordmann
Norsk etterretning brukte i mange år finske agenter til lignende spionasjeoppdrag. USA finansierte virksomheten.

Arne Lund er den første nordmann som forteller at han utførte slike oppdrag i Sovjetunionen. I sitt første og eneste intervju sier Lund at han gjennomførte syv etterretningsturer inn i Sovjetunionen i årene før og etter 1960.

Da Arne Lund ble intervjuet av NRK-journalist Morten Jentoft, fortalte han hemmeligheter som han aldri har nevnt for sin nærmeste familie. Spørsmålet som gjenstår, er om Arne Lund fortalte hele sannheten om sitt liv som CIA-agent.

Egenproduksjon 2013
NRK Dokumentar og samfunn.
Redaktør NRK, Odd Isungset
Presseansvarlig: Irene Elisanbeth Rossland, tlf. 98820309
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900.