Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 20. juni 2007 kl 21.30 Niern: To mistenkelige personer

Forbudt norsk film

Unggutten Gustav (Ivar Svendsen) angrer på at han slo seg i lag med svensken Ekström (Peter Lindgren) (Foto: Norsk Film A/S)
Unggutten Gustav (Ivar Svendsen) angrer på at han slo seg i lag med svensken Ekström (Peter Lindgren) (Foto: Norsk Film A/S)
Filmen forteller en sann historie om to lensmenn som ble drept i 1926. Morderne ble identifisert og senere pågrepet. Av hensyn til personvernet ble filmen forbudt vist offentlig i 1952, to år etter at den var produsert.

I 2005 ble filmen underlagt en ny juridisk vurdering av Jon Bing. Den slår fast at filmen nå kan gjøres tilgjengelig for offentligheten, blant annet fordi hovedpersonen ikke lenger er i live, og fordi ytringsfriheten står sterkere i dag.

Lensmannsmordene på Ringerike
Historien forteller om to lensmenn som blir drept mens de er på jakt etter to skapsprengere sensommeren 1926. Morderne blir identifisert, og en storstilt forbryterjakt blir satt i gang. En ung nordmann, som i filmen heter Gustav, og en svenske, Ekström, blir pågrepet. Mens Gustav arresteres og dømmes til livsvarig fengsel for mordene, dør Ekström under pågripelsen.

Historien ble til romanen "To mistenkelige personer" i 1933, skrevet av Gunnar Larsen, som dannet underlaget til Tancred Ibsens mest vellykkede film etter krigen.

"Gustav" sonet ferdig dommen i 1946, og starter et nytt liv. Da han får vite at det skal lages film av kriminalsaken, prøver han å få stoppet filmatiseringen. Men ikke før filmen er ferdig produsert i 1950, får han medhold grunnet hensyn til personvern. En dom fra Høyesterett i 1952 forbyr all offentlig fremføring av filmen. Dette til tross for at "Gustav" i filmen blir tilnærmet frikjent for drapene.

Enestående rettskjennelse
Filmen ble forbudt av hensynet til personvernet til hovedpersonen. Dette er helt unikt, også i internasjonal sammenheng. Dommen er et eksempel på at datidens rettspraksis la mer vekt på hensynet til personvern enn ytringsfriheten.

Drivende god film
- To mistenkelige personer er en drivende god film av en av Norges fremste regissører, Tancred Ibsen, som også står bak udødelige norske klassikere som "Den store barnedåpen" (1931), "Fant" (1937) og "Gjest Baardsen" (1939). I filmens hovedroller finner vi Ivar Svendsen og Peter Lindgren, begge med fine skuespillerprestasjoner, særlig unge Ivar Svendsens tolkning av unggutten som drives inn i et drama som får store konsekvenser for ham. Dette er en viktig film, både i forhold til film- og rettshistorie, sier direktør i Norsk Filminstitutt Vigdis Lian.

Norsk drama (1950)
Regi: Tancred Ibsen
Med: Ivar Svendsen (Gustav), Peter Lindgren (Ekström), Britta Lech-Hansen (Anna), Bjarne Bø (lensmann), Henki Kolstad (løsgjenger), Arvid Nilssen (løsgjenger), Kari Diesen, Bjarne Andersen og Sverre Hansen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no