Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. mai 2001 kl 20.20 Absolutt norsk

Countrykonger og rockeprinsesser

Firkløveret Jan Eggum, Steinar Albrigtsen, Rune Larsen og Bjøro Haaland. (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)
Firkløveret Jan Eggum, Steinar Albrigtsen, Rune Larsen og Bjøro Haaland. (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)
Steinar Albrigtsen og Bjøro Håland er de to største mannlige countryartistene Norge har. De representerer ytterpunktene i norsk country, og i kveld møtes de for første gang til musikalsk dyst. Kveldens ”Absolutt norsk” kan også by på den unge kvinnetrioen Ephemera, og i Noteknekk dukker både Torhild Sivertsen og Egil Eldøen opp.

Steinar Albrigtsen kan påberope seg mye av æren for at country ble akseptert av en ny generasjon på 90-tallet. Før den tid var country en utskjelt sjanger, men Steinar klarte å vise det norske folk at dette er musikk med spennvidde og kvalitet. Han er i tillegg en enestående tolker av akustisk blues, noe som også kommer frem i programmet.

Bjøro Håland er Norges ubestridte countrykonge, med et platesalg som bare Jens Book-Jenssen kan konkurrere med. Mer enn halvannen million plater har Bjøro solgt. I tillegg til å synge noen av sine mest kjente sanger, vil han i programmet gi sin hyllest til nettopp Book-Jenssen.

Ståpels og gåsehud
Ephemera er noe av det mest spennende som har skjedd norsk rock det siste tiåret. Trioen består av tre unge kvinner fra Bergen som beskriver musikken sin som ”vokalbasert, harmonisk pop”. Publikum pleier å få ståpels og gåsehud når disse jentene setter i gang!

Egil Eldøen og Torhild Sivertsen var henholdsvis konge og dronning innen norsk pop på 80-tallet. Egil med Lava, Torhild med Tomboy. Begge er fremdeles aktive som soloartister. I kveld konkurrerer de om poeng og Mozart-kuler.

Om ”Absolutt norsk”
Som tittelen antyder dreier Rune Larsens nye underholdningsserie seg utelukkende om norsk musikk og norske aktører. I 11 programmer utover våren og sommeren lar han oss møte en rekke av landets mest populære artister, med to til tre hovedgjester i hvert program.

Et knippe faste personer er med Rune Larsen i de 11 programmene. Jan Eggum er tydelig til stede både som utøvende artist og i kraft av sin posisjon som redaktør for ”Norsk popleksikon” som er basis for innholdet i ”Absolutt norsk”. Revyparet Ylvis, som består av brødrene Bård og Vegard Ylvisåker, retter skråblikk mot norsk populærmusikk, og Atle Halstensen er seriens musikalske leder.

Det er også plass til en konkurranse bygget over ”Notknekk”-prinsippet, der deltakerne er spesielt inviterte gjester. Noteknekk, som tidligere har gått i tre omganger på NRK, ble en gedigen publikumssuksess, og selv om utgaven i ”Absolutt norsk” er kortere og kun vil dreie seg om norsk musikk, vil seerne kjenne igjen mange av elementene. Det blir en poenggiving for riktig svar, og ekstra poeng for sjarm i form av Mozartkuler.

Egenprodusert underholdningsprogram fra NRK Hordaland
Programleder: Rune Larsen
Prosjektleder: Trond Lillealtern
Produksjonsleder: Gunn Aasen
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf 23 04 7236Bilder
1. Firkløveret Jan Eggum, Steinar Albrigtsen, Rune Larsen og Bjøro Haaland. (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)

2. Countrykongen Bjørn Haaland er en av hovedgjestene i kveldens utgave av “Absolutt norsk”. (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)

3. Jentegruppa Ephemera har gjort stor suksess. I kveld er de musikalske gjester hos Rune Larsen i ”Absolutt norsk”. (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)

4. Torhild Sivertsen og Egil Eldøen er deltakere i Noteknekk-konkurransen. (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)


LENKER
  • Les mer om Absolutt norsk