Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. november 2010 kl 17.30 Under åpen himmel til Santiago de Compostela

Med målet i sikte


Cato Johannessen har fått nære venner fra flere nasjoner under pilegrimsvandringen i Spania. Når de ser målet etter flere hundre kilometer, kommer tårene.

I denne utgaven av «Åpen Himmel» blir vi med Cato fra Bergen opp på på "Gledens fjell". For første gang ser han pilegrimsmålet Santiago de Compostela, og han kan gledesstrålende omfavne sine nye venner Salvador fra Spania og franske Francois.

En minnerik tur er nesten over, men ved selve målet venter nye spektakulære opplevelser.

«Sirkus» i katedralen
Den store katedralen i Santiago de Compostela er reisens slutt for pilegrimene. Her møtes de seks vandrerne fra Bergen, og deltar i en messe full av mennesker. Alle må stå for å få plass, og høydepunktet er når en enorm røkelsesklokke svinges over de mange tusen pilegrimene.

Noen i følget opplever det som et sirkus, men Cato er ikke enig. - Jeg så ingen klovner. Det var bare helt herlig, sier han.

Friluftsmannen fra Bergen har nådd sitt mål for pilegrimsvandringa. Selv om han ikke er religiøs, så er det helt spesielle følelser som trenger seg på.

Livet er forandra
Programleder Rebecca Strand har gjennom hele vandringen mot Santiago de Compostela vært skeptisk til om det er riktig en sånn tur forandrer livet.

Cato er ikke i tvil: - Jeg er absolutt en annen person nå enn før pilegrimsturen. Det har vært mye glede, men jeg har også fått tid til å tenke på alle jeg er glad i og savner. Forhåpentligvis er jeg en sterkere og mer bevisst person når jeg kommer hjem.

Legger fra seg noe
I denne utgaven av «Åpen Himmel» avsluttes pilegrimsturen til Cato, Constance, Solvor, Truls og Thomas.

Helt til slutt tar programleder Rebecca Strand dem til Finistere, Spanias vestligste punkt. Her skal alle pilegrimer legge fra seg noe av sitt eget. En gammel tradisjon og et spesielt rituale, som gir de fem vestlendingene mulighet til en siste ettertanke før hjemreisen.

Egenproduksjon 2010
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 15 86, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no